Rusya’daki SCA Arena ve Park Tasarım Yarışmasının Kazananı Coop Himmelb(l)au Oldu

Rusya, St. Petersburg’da uluslararası düzeyde düzenlenen SCA Arena ve Park tasarım yarışmasının kazananı Coop Himmelb(l)au oldu.

Arena’nın Tatlin’in “Üçüncü Enternasyonal Anıtı”na dayanan çelik telkari çerçeve sistemi, stadyum çevresinde paten kayan bir kişinin akıcı, dinamik hareketiyle bütünleştiriliyor.

Coop Himmelb(l)au’nun tasarımı Rus Konstrüktivizm Geleneğinin İzlerini Takip Ediyor

Rusya, konstrüktivizmin benimsendiği dönemlerde mimarlık tarihine eşsiz eserler kazandırdı. Tatlin ve El Lissitzky gibi sanatçılar, dünya çapında birçok mimara ilham verdi ve mimaride sanatsal algı düzeyini yeniden tanımladı. St.Petersburg’daki yeni SCA Ice Hockey Arena’nın tasarımı, her şeyin mümkün olduğu bu eşsiz konstrüktivizm çağının geleneğini takip ediyor ve dışavurumcu, açık tasarım dilini çağdaş bir bağlama çeviriyor.

El Lissitzky’nin “The New Man” çiziminin çizgileri, parkın tasarımında aksları belirlemek amacıyla yorumlandı.

Yıl Boyu Kullanım Amaçlı Bir Park

Etkinlik ve spor alanları ile park, yıl boyunca kullanım için tasarlandı. Park, iki farklı kategoriden yol akslarının birbirleri ile kesişmeleriyle bölündü. İlk kategori, parktaki önemli noktaları birbirine bağlayan ve tesisler arası hızlı ulaşımı destekleyen düz akslardan oluşuyor. Bu erişim yollarının vektörleri, El Lissitzky’nin bir çalışmasından türetildi ve güç ile enerjiyi sembolize ediyor. İkinci kategori, parkın içinde dolaşan ve ziyaretçileri gezintiye davet eden yollardan oluşuyor. Bu yol ağlarına çeşitli spor ve aktivite alanları yerleştirildi.

Çeşitli tesisler arasında, mutfak-yemek sanatları için düzenlenmiş servis pavyonları ve adeta ziyaretçileri içine çeken, ağaçlar ve bitkilendirmeler ile gölgelendirilmiş dinlenme alanları bulunuyor. Ağaçlar, rüzgarı engellemek adına caddeye doğru ve kademeli bir şekilde yerleştirilmiş.

Yeni Oluşturulan Parkın Merkezinde Canlı Bir Kalp

Arenanın mevcut planını değiştirmeden, üst örtü ve dinamik konsol çatıyı desteklemeye hizmet eden, ikincil bir transparan cidar oluşturuldu. Bu çelik makaslı, geçirgen yapı, sadece halka şeklindeki kaideye giden merdivenlerin yerleştirildiği noktalarda kemerlerle kesintiye uğruyor. Böylece mağazaların ve çeşitli yemek standlarının konumlandırılabileceği, rüzgardan ve yağmurdan korunan pasajlar oluşmuş. Bu pasajlar içerisindeki termal kabuğa bağlanan balkonlar, arena içindeki fonksiyonel alanlar ile korumalı dış mekanları birbirine bağlıyor ve etkinlik zamanları dışında salon ve restoran terasları olarak da kullanılabiliyor. Cam kabuğun içindeki LED noktalardan oluşan transparan ekran, güncel olarak yapılan etkinlik hakkındaki bilgileri tüm arena çevresine yansıtıyor. Arenanın çatısı bastırılmış, düzleştirilmiş bir kubbe şeklinde tasarlanmış. Bu çatı, güneş alan yönlerde solar paneller ve ana girişin üzerinde de uzaktan görülebilen bir LED ekran ile donatılmış.

 

Artistik patenci Nikolai Aleksandrovich Panin-Kolomenkin’in buz üzerinde bırakılan şekiller, Arena’nın ana girişini çevreleyen heykelin temelini oluşturuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın