Ruanda’da Toplumsal Gelişime Hizmet Eden Bir Kriket Stadyumu

İngiliz tasarım ofisi Light Earth Designs, Ruanda'da bir ulusal kriket stadyumu tasarladı.

Rwandan Cricket Association, Ruanda’nın başkenti Kigali’de “herkes için spor” mottosuyla ulusal krtiket stadyumunu hayata geçiriyor. The Rwanda Cricket Stadium Foundation (RCSF)’ın oluşturduğu bir kampanyayla elde edilen fonla inşa edilecek olan stadyumun amacı, her yaştan vatandaşın krikete ulaşmasını sağlayarak yaşam becerilerini ve özgüvenlerini arttırmak olarak açıklanıyor. Stadyumun sadece geleneksel bir spor mekanı değil aynı zamanda Ruanda peyzajının güzelliğini tamamlayan bir sosyal tesis olması hedefleniyor.

Projede yerel malzemeler, yapım teknikleri ve yerel işgücü kullanılarak halkın projeye dahil edilmesi hedefleniyor. Yağmur suyu toplama ve arazi kullanımı teknolojileri kullanılarak proje sürdürülebilir gelişmeye de katkı sağlanmış olacak.

4,5 hektarlık bir arazide yer alacak olan kriket stadyumu tonoz çatı uygulaması ile geliştirilecek. Kubbe formunu zeminin eğimli yapısından alan yapı, zıplayan topun parabol geometrisine referans veriyor. Bar, restoran gibi ana sosyal alanları kapsayan en büyük tonoz 16 metre uzanıyor. Oyuncuların ve hakemlerin soyunma odalarının, yerel topluluğa ücretsiz HIV testinin sunulduğu kulüp binasının bulunduğu bitişik tonoz ise 12,5 metre uzanıyor. En küçük tonoz ise kulüp ofislerini, depoları ve basın tribününü bulunduruyor.

Kapalı alanlar ve açık asmakatlar yaratmak için tonozlara, yenilenebilir yerel malzemeler ile doldurulan basit beton levhalar yerleştirilecek. Tonozlar, bir Katalan mozaik tekniği olan trencadis ile kırık, geri dönüştürülmüş seramik fayanslarla döşenecek. Fayanslar, mozaiklenmiş bir yeşil doğa deseni oluşturuyor.

Kriket sahasının Ruandalı gençlere eğitim sunması, yerel iş imkanı yaratması, sürdürülebilir tasarımın faydalarını göstermesi ve Ruanda’nın inşaat endüstrisine yeni inşaat teknolojilerini getirmesi hedefleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın