Rotterdam’ın Modern Mimarlık Mirasına Koruma Ödülü

"The World Monuments Fund/Knoll Modernism Prize" 2008 yılından beri modern mimarlık mirasını koruma konusunda yaratıcı mimari ve tasarım çözümleri getiren kurumlara veriliyor.

Bu sene ödül, Michiel Brinkman tarafından tasarlanan ve inşaatı 1922 yılından tamamlanan Rotterdam’daki Justus van Effen Kompleksi’nin yenileyen Molenaar & Co. architecten, Hebly Theunissen architecten ve peyzaj mimarı Michael van Gessel’e verildi.


Fotoğraflar: Molenaar & Co. architecten/Bas Kooij

Justus van Effen Kompleksi’nin mimari önemi, ekibin koruma konusunda gösterdikleri hassasiyet, mimarların, tasarımcıların ve sahibinin sosyal konut konusuna yaptıkları vurgudan dolayı proje ödüle layık görüldü.

Radikal Konut Önerisi

Michiel Brinkman, 1919 yılında Rotterdam Belediye Konut Departmanı tarafından Rotterdam Spangen Mahallesi’nde inşa edilecek Justus van Effen Kompleksi’ni tasarlaması için görevlendirilmiş. O dönemde Rotterdam bir liman kenti olarak hızlı büyüme yaşıyordu. Kentin merkezinin çevreleyen başta Spangen gibi mahalleler liman işçilerine yerleşim yeri olarak düşünülmüştü.


Fotoğraf, konutların ilk inşa edildiği yıllardan. Açık bir avlunun etrafında inşa edilmiş 264 konut.
Yenileme çalışmaları sırasında, orijinal kat planlarına sadık kalınarak konut sayısı 154’e düşürülmüş.

Brinkman’ın dönemine göre modern sayılan planı başlangıçta direnç ile karşılaşsa da 1920 yılında belediye meclisi tarafından kabul edildi, 1922 yılında inşaatı tamamlandı.

Proje, 1. Dünya Savaşı sonrası Hollanda’da ortaya çıkan konut sorununa radikal bir çözüm getiriyordu.


Giderek bakımsız kalan bina kompleksi, 1980’lerde çeşitli tamiratlar geçirmiş. Bu müdahaleler sonucunda ise orijinalliğini yitirmiş.
Soldaki fotoğraf 2005 yılında çekilmiş, sağdaki fotoğraf ise 2016 yılında yenileme çalışmaları tamamlandıktan sonra.

Etiketler

Bir yanıt yazın