Rotterdam’da Yüzer Çiftlik

Hollandalı mimarlık ofisi Goldsmith, dünyanın ilk yüzer çiftliğini tasarladı.

Kent merkezinde konumlanan çiftlik projesi ile, üretici ve tüketiciyi bir arada tutarak zamandan tasarruf sağlamak ve kent sakinlerine üretim süreçleri üzerine farkındalık kazandırmak hedeflendi. Çiftlik, tüm teknik bileşenlerin su altında saklandığı, bütün önemli işlevlerin hafif bir strüktür üzerinde konumlandırıldığı ve ziyaretçilerin buradaki faaliyetleri yakından inceleyebileceği bir yapı olarak tasarlandı.

Yapı, betondan başlayarak polikarbon paneller ile devam eden ve çitlerle çevrili bir bahçe ile sonlanan üç katlı bir sistem olarak kurgulandı. Sistemin üç parçalı alt katmanında atık su deposu, yoğurtlar için kullanılan meyve deposu ve diğer ek kurulumlar bulunurken; su yüzeyinin hemen üstünde kalan katmanda ürünlerin işlendiği imalathaneler, besi sistemi, gübre işleme tesisatı ve satış birimleri yer alıyor.

Strüktürün üst katında kırk inek kapasiteli, gübre temizleme sistemi ve sağım robotları ile donatılmış, üstü kapalı bir bahçe tasarlandı. Ayrıca çiftlik, buradaki ineklerin beslenmesi için yürüttüğü strateji ile kentin geri dönüşüm sistemine de katkıda bulunuyor. Patates artıkları, bira posası ve hatta Feijenoord Stadyumu’ndaki biçilmiş çimler gibi atıklar yeniden değerlendirilerek, çiftlikteki inekler için besin olarak kullanılıyor.

Liman ve şehir arasındaki mekansal ilişkinin zaman içerisinde Rotterdam Limanı’nın şehrin batısına kayması ile değiştiğini ve bu durumun kent merkezindeki geleneksel ticaret faaliyetlerinin yerini konutlara bırakması ile sonuçlandığını anlatan Goldsmith ekibi, ekonomik faaliyetler anlamında ıssızlaşan bu bölgenin, kent çiftçiliği aracılığı ile yeni bir anlam kazanacağını belirtiyor.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın