Roma Dönemine Ait 900 Yıllık Lahit Bulundu

Çorum'un Sungurlu ilçesine bağlı Turgutlu köyü Çağlamaz mevkinde kaçak kazılarda ele geçirilen Roma dönemine ait 900 yıllık lahit restore edilerek görücüye çıkarıldı.

İçinde bir ya da 2 kişinin kemikleri olduğu tahmin edilen lahit, 2012 yılında kaçak kazıya maruz kaldığı ve kazılar sonucunda lahitin bir kısmında hasar gördüğü belirtildi.

Lahitin tanıtımı Çorum Müzesi’nde yapıldı. Tanıtıma Çorum Valisi Sabri Başköy, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru ile Müze Müdürü Önder İpek katıldı.

1. DERECE SİT ALANI OLDU

Bahse konu lahitin bulunduğu Çağlamaz mevkiinin 2012 yılında kaçak kazıya maruz kalmış olduğu, kaçak kazılar sonucunda Çorum Müzesi tarafından incelemesi yapıldıktan sonra tescil çalışmaları yapılarak Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne iletilerek Çağlamaz’ın 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescillendi.

Vali Başköy de Tümürüs ve Hüyük’lerde lahitin çıkabilme ihtimalinin çok düşük olduğunu söyledi. Sadece Roma’da bir adet Tümürüslere ait lahitin bulunduğunu belirten Başköy, ”Tabi bütün literatürü tanımak lazım. Ama Çorum’da bu lahit en büyük lahit. Bir diğer konuda acaba Türkiye’de Tümürüs’te bulunan ilk lahit mi? bunu da iyi araştırmak lazım. Ya da dünyada bulunan ikinci Lahit mi? Tümürüsde lahitlerin çok ender bulunduğunu biliyoruz. Genelde oda şeklinde duvarlarla bir mezar olarak biliyoruz. ”dedi.

Ortaya çıkan bulguların yüzük, küpe ve kemikten iğneler ve sikke olduğunu beyan eden Başköy, o eserlerin de kendilerine ayrı bir fikir verdiğini kaydetti.

“LAHİTTE KADIN CESEDİ OLDUĞUNU TAHMİN EDİYORUZ”

Dönemin tespitinde bir tereddütleri olmadığını da ifade eden Başköy, milattan sonra 96-98 yılları arasına ait bir lahit olduğunu dile getirdi. Başköy, ”Lahit’in içerisinde bir kadın cesedinin olduğunu tahmin ediyoruz. Acaba orada kadın cesedinden başka kadın cesedinden başka kadın ya da erkek, var mı? Diye çünkü anne çocuk beraber defin olabilir. Onunla ilgili arkadaşlarda Ankara’ya teste gönderdiler. Hem karbon testi yapılacak hem de kemik testi yapılmak suretiyle içerisindeki kemiklerin hem yaşı hemde cinsiyeti tespit edilmiş olacak.” ifadelerini kullandı.

Çorum Müze Müdürü Önder İpek ise lahit ile ilgili genel bilgiler vererek kaçak kazılar esnasında bir kısmında bozulmalar olduğunu dile getirdi. İpek, “Lahit’i ilk açtığımız zaman 2 yerde belki kendi döneminde, kırıldığı tarafımızdan tespit edildi. Daha sonra gördük ki içerisi toprakla dolmuştu. En son günümüz kaçakçılarının müdahale ettiği kısım ise köşe kısmıdır. Bu lahitlerde ortada Eros Yunan mitolojisindeki aşk tanrısı, omuzlarında girlant taşıyor. Ve köşelerde de insan başlı gövdeli alt tarafları yılan başlı karışık bir varlık görüyoruz. Kapağın arkada kalan yüzeyi yarı işlenmiş halde bırakılmışken, ön tarafa bakan yüzeyi yan yana 5 adet iri çatı kiremidi şeklinde işlenmiştir.”

Etiketler

Bir yanıt yazın