Roca’nın jumpthegap® Tasarım Yarışmasıyla Sürdürülebilir Projeler Ödüllendirildi

Roca, bu yıl 10’uncusunu düzenlediği uluslararası tasarım yarışması jumpthegap® ile sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayacak, yaratıcı ve uygulanabilir banyo çözümlerini ödüllendirdi.

Jüri başkanlığını 2014 Pritzker Ödülü sahibi Japon mimar Shigeru Ban’ın üstlendiği yarışmada; alanında uzman, sektörün önemli isimleri jüri üyeliği yaptı. Genç yetenekleri sürdürülebilir tasarımlar üretmek için cesaretlendiren yarışmada; İspanya’dan Laia Millan Català isimli tasarım öğrencisi, demans hastalarına yönelik tasarladığı akıllı ayna “İkigai” projesiyle “En İyinin En İyisi” ödülünü kazandı.

Roca’nın BcD-Barcelona Tasarım Merkezi ile ortaklaşa düzenlediği yarışmada, bugüne kadar 150 ülkeden 28 binden fazla katılımcı yer aldı. Türkiye’den de 118 başvurunun olduğu bu yılki yarışmada ise 102 ülkeden 2 bin 165 katılımcı ve 377 proje yarıştı. Birleşmiş Milletler’in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’nin belirlediği hedeflerden ilham alan yarışmada, dünyanın her yerinden mimar ve tasarımcıların yenilikçi çözümleri ve en iyi fikirleri bir araya geldi. Yarışmada; “Refah ve Sağlık”, “Taraflı/Tarafsız Tasarım”, “Su ve Enerji” ve “Kriz ve Acil Durum” başlıklı dört kategorideki üç ayrı ödülle birlikte “En İyinin En İyisi” ödülü verildi. Toplamda 17 bin Euro para ödülü sahiplerini buldu.

Türkiye ile beraber tüm dünyadan yoğun ilgi gösterilen yarışmanın jüri üyeleri, her biri kendi alanında uzman isimlerden oluştu. 2014 Pritzker Ödülü sahibi Japon mimar Shigeru Ban’ın jüri başkanı olduğu yarışmanın jürileri arasında; Johnson & Johnson Design Sağlık Hizmetleri Çözümleri Kıdemli Direktörü Somi Kim, PriestmanGoode Yönetim Kurulu Başkanı ve tasarımcı Paul Priestman, Formafantasma tasarım stüdyosunun kurucuları Andrea Trimarchi ve Simone Farresin, Birleşmiş Milletler Bölgesel Bilgi Merkezi Direktörü Deborah Seward, Cumulus Uluslararası Üniversiteler ve Sanat, Tasarım ve Medya Kolejleri Birliği Başkanı Mariana Amatullo, BcD Barcelona Tasarım Merkezi İcra Direktörü ve World Design Weeks Başkanı Isabel Roig ve Roca Group Kurumsal Pazarlama ve Tasarım Direktörü Marc Viardot yer aldı.

Ödül töreni ve etkinlik içeriği, Barselona Tasarım Haftası Şehir Festivali çerçevesinde hem çevrimiçi hem fiziksel bölümleriyle hibrit olarak organize edildi. Katılımcıları tebrik etmek için etkinliğe sanal olarak katılan Jüri Başkanı Shigeru Ban, “Benzersiz bir deneyim oldu. Çok çeşitli projeler aldık ve analiz ettik. Sunulan projelerin birçoğu kalitesi ve yeteneğini gösteren çok gelişmiş prototiplere sahip” diye konuştu. Roca Group Kurumsal Pazarlama ve Tasarım Direktörü Marc Viardot ise yaptığı konuşmada, “Bu yıl sunulan projeler, tasarım düşüncesinin sosyal, ekonomik ve çevresel açılardan sürdürülebilirliğin yeni zorluklarını karşılamaya nasıl yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bu yeni nesil, bizi yeni bir yöne doğru itiyor ve biz de onları desteklemeye ve çalışmalarını kolaylaştırmaya tamamen kararlıyız” dedi.

Dört kategoride ödül dağıtıldı

1. “Taraflı/Tarafsız Tasarım” Kategorisi: Birinciliği, Barselona’dan Laia Millan Català’nın “İkigai” isimli akıllı ayna projesi kazandı. Akıllı ayna, yüz tanıma teknolojisini kullanarak kullanıcıya bu patolojinin etkilerini geciktirmeye ve en aza indirmeye katkıda bulunan bir dizi günlük rutin içeriyor. Proje aynı zamanda “En İyinin En İyisi” ödülüne de layık görüldü. İkincilik ödülünü; Hindistan Ulusal Tasarım Enstitüsü’nden Hitesh Kumar’ın umumi banyoları görme engellilerin ihtiyaçlarına göre uyarlayan “Görme Engelliler İçin Pisuarlar” projesi aldı. Üçüncülük ödülünü; Lukasz Paszkowski’nin yaşlıların veya engellilerin kişisel hijyeni için nebulizatörlü ve aroma difüzörlü ıslak fırçası “Sis Fırçası-Mist Brush” kazandı.

2. Refah ve Sağlık Kategorisi: Birinciliği, Andre Judiel Parabas (Filipinler) tarafından hazırlanan banyo alanlarında düşük maliyetli, biyolojik olarak parçalanabilen idrar test kiti “P-Kit” kazandı. Test kiti diyabet, idrar yolu enfeksiyonları, HIV, sıtma veya zatürree gibi hastalıkların semptomlarını tespit ediyor.İkincilik ödülü, Buenos Aires Üniversitesi’nden Valentina Masarella’nın hem genel hem de ev banyoları için aromaterapi ve ışık terapisini birleştiren armatürü “Faucepy”nin oldu. Üçüncülük ödülü, Suman Swarup Prusty’nin alaturka tuvaletlerin fitness aleti gibi görünmesini sağlayan, maksimum konfor ve hijyenle zenginleştiren “Squat – Fitness Makinası” projesine verildi.

3. Su ve Enerji Kategorisi: Birincilik ödülünü İtalya’dan Jimmy Apollo, çamaşır yıkamak için kullanılan su tüketimini azaltma projesi “Temel Su- İkili Sistem” ile kazandı. Polonya Szczecin Sanat Akademisi’nden Kamila Pawlak’ın arkadan aydınlatmalı tabela ile su tüketimini azaltan lavabo projesi “Su tüketim seviyesi sinyalli akıllı lavabo tasarımı” ile ikincilik ödülü aldı. Anil Choudhary (Hindistan, ARCHDUX) ise gri su arıtma ve geri dönüşüm sistemi entegre etme seçeneğine sahip mobil kişisel hijyen sütunu “Tekme – Kick” ile üçüncü oldu.

4. Kriz ve Acil Durum Kategorisi: Polonya’dan Filip Zielinski’nin “Felaketi Yeniden Tasarla” projesi birinci oldu. Proje, güneş panellerinde üretilen enerjiyi kullanarak yoğunlaştırılmış su ve yağmur suyunu arıtmak için çatıya entegre ediliyor. İkinci, Arjantin Universidad Nacional de las Artes’ten Caetano Nascimento Portal oldu. Portal’ın “Rapibath” adlı tasarımı mülteci kampları veya afetler gibi acil durumlarda hijyen ve sanitasyon ihtiyaçlarına anında yanıt vermek için kurulumu ve bakımı kolay modüler tuvalet özelliğiyle dikkat çekiyor. Ahşap, bambu gibi yerel malzemelerle Etiyopya kırsalı için tasarlanan ve mekanik el yıkama istasyonu “ELAWASH” projesi İngiltere’den Rafal Zajkowski’ye üçüncülüğü getirdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın