Robotik Olarak Üretilen Timber Pavilion, 2021 Chicago Mimarlık Bienali’nde Geleceğin İnşaat Yöntemlerini Araştırıyor

SOM ve University of Michigan Taubman College of Architecture and Urban Planning iş birliği ile Chicago'nun güney sahilindeki bir okul için açık hava öğrenme laboratuvarı ve buluşma/performans mekanı olarak tasarlanan pavyonun üretimi tamamlandı.

SPLAM [Spatial LAMinated timber] pavyonu, Skidmore, Owings & Merrill (SOM) ve University of Michigan Taubman College arasında, profesörler Tsz Yan Ng ve Wes McGee tarafından uzun yıllardır yürütülen yaratıcı iş birliğinin bir ürünü. Pavyon, daha sürdürülebilir ve verimli tasarımları/yapım yöntemlerini geliştirmek için robotik teknoloji ile üretilen prefabrik ahşap strüktürün potansiyelini gözler önüne seriyor.

Spatial Laminated Timber – Uzamsal Lamine Ahşap (SLT), optimize edilmiş bir ahşap strüktür kullanarak geleneksel strüktür sistemlerine bir alternatif öneriyor. 17 Eylül’de Chicago Mimarlık Bienali’nin açılışında tanıtılan pavyon, orta yükseklikte, yangına dayanıklı yapılarda kullanılan tek katlı bir SLT strüktürel karkas sistemin tam ölçekli bir prototipi. Geleneksel karkas sistemlerinden daha hafif olan SLT, geleneksel çapraz lamine ahşap panellere kıyasla malzeme kullanımını %46 oranında azaltıyor. Pavyon, tüm bir yapıyı inşa etmek için kullanılırsa kereste tüketimini ve toplam karbon ayak izini önemli ölçüde azaltabilecek bir çözüm sunuyor.

“Kumaştaki iplikler gibi ahşap kirişleri bir araya getiren SPLAM, geleneksel masif ahşap yapı sistemlerinden daha küçük ahşap parçalarla üretim fikrini araştırıyor. Bunu başarmak, kullanılacak ahşabın daha hızlı yenilenebilir ormanlardan ve hatta teorik olarak yıkılan binaların kurtarılmış bileşenlerinden bile elde edilebileceği anlamına geliyor

Scott Duncan (SOM)

Ekip, geleneksel beton levhalara kıyasla yenilenebilir olması ve sürdürülebilir nitelikleri nedeniyle ahşabı seçti. Pavyon, daha kısa ve kurtarılmış ahşap kirişlerin kullanılmasına izin veriyor ve birbirine kenetlenen ahşap bağlantılar kullanılarak bir araya geliyor.

“Otomatik üretim teknolojileri, talep üzerine şantiyelere teslim edilebilecek bir takım yapı elemanı setini nitelikli iş gücü ile birlikte verimli bir şekilde prefabrike şekilde üretmemizi sağlıyor.”

 Tsz Yan Ng ve Wes McGee

SPLAM, Chicago’nun en yenilikçi liselerinden biri olan EPIC Academy South Shore Campus’e kalıcı bir ek. Pavyon, Bienal boyunca bir dizi performansa ev sahipliği yapacak. Sonrasında ise açık hava öğrenme laboratuvarı ve buluşma/performans mekanı olarak işlev görerek pandemi sonrası öğretim ve öğrenimin geleceğine katkıda bulunması planlanıyor. Pavyon Autodesk, McHugh Construction, Gremley & Biedermann ve REX Engineering Group ile ortaklaşa tasarlanmış ve inşa edilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın