“Roboski Müzesini Beraber İnşa Edeceğiz, Sizi de Bekleriz”

Roboski Müzesi Yarışması sonuçlandı. Müze Girişimi'nden Gündüzalp, "Bu hafıza evi için, batıdan doğuya herkesin katkısıyla, Türkiye'nin tüm halkları için bir birleştirici unsur, bir yandan da bir utanç yapısı düşünüldü" diyor.

“Adalet Adaletsizliğin Olduğu Yerden Yükselir” şiarıyla düzenlenen yarışma çağrısına mimarlardan, peyzaj mimarlarından, şairlerden, ressamlardan, sosyologlardan, tasarımcılardan oluşan 56 ekip kayıt yaptırmış, 25 proje yarışmıştı.

Kazananı Roboskili Aileler, Yarışma Danışma Kurulu ile Seçici Kurul, Roboski Müzesi Girişimi ve yarışmaya katılan tasarım ekipleri birlikte değerlendirdi ve Seçici Kurul bu değerlendirmeler ışığında belirledi.

bianet’e konuşan Roboski Müzesi Girişimi’nden Tanju Gündüzalp, ödülün belirlenmesi aşamasında tüm yarışmacıların “Hangi tasarım seçilirse seçilsin, biz de tüm desteğimizle yanındayız” dediğini vurgularken, “Roboski Müzesi” adı verilen hafızaevinin “batıdan doğuya herkesin katkısıyla, Türkiye’nin tüm halkları için bir birleştirici unsur, bir yandan da bir utanç yapısı” şeklinde planlandığını anlattı.

Şimdi sıra seçilen projeyi hayata geçirmekte. Bunun kolektif bir inşa süreci olacağını söyleyen Gündüzalp, “İnşaat ve yapım sürecinde Roboski’ye sizi de bekliyoruz” diyor, herkesi yapıya bir tuğla koymaya çağırıyor.

“Kolektif emekle inşa edeceğiz”

Kazanan proje seçildi. Peki bundan sonra işin bürokrasisi ve inşaat süreci nasıl ilerleyecek?

Önce uygulanacak tasarımın sahibi, Seçici Kurul raporu ve Ortak Değerlendirme Toplantısı sonucu çıkmış gerekleri, tasarımına taşıyarak uygulama projelerini hazırlayacak. Ardından da önümüze bürokrasi süreci gelecek.

Yapı, Gülyazı (Bejuh) köyünde yatan 34 insanımızın hemen yanındaki parselde yer alacak. Roboski ve Bejuh’lu aileler ile sürekli bir aradayız artık. Çalışmaları hep birlikte yürütüyoruz ve onlara danışmadan adım atmamaya çalışıyoruz.

Ailelerle birlikte, köyün bağlı olduğu Uludere Belediyesi’nde gerekli bürokratik işlemleri bitirip, inşaata resmiyet kavuşturup, Eylül’de başlamak ana hedefimiz.

Peki resmi izinler için devletle ilişkiler nasıl olacak?

Kendine dönük cezasızlık şampiyonu ve katliam sahibi devlet ne yapacak bilmiyoruz, Bu durum yine kendini koruma güdüsüne mi, suçu –gayri resmi- sahiplenmesine mi yol açacak. Bunu da süreç içinde yaşayacağız.

Ana hedefimiz, tüm süreci kollektif emekle üretmek. Nasıl ki tasarım sürecinde her şey açık ve kollektif ilerledi, yapım sürecinde de “aileler, yarışmacılar, Seçici ve Danışma Kurulu üyeleri ve genç arkadaşlarımızın teri”ni birleştirmek ana isteğimiz. Tabii ki, yapının gerektirdiği mesleki deneyimlileri de uygulama sürecinin içinde bulundurarak.

Yani kısacası, sizleri de bekliyoruz inşaat ve yapım sürecinde Roboski’ye.

Bağışlar ve etkinliklerle maddi destek

Roboski Müze ve Anma Yapısı için kaynak nasıl sağlanacak?

Amaç, birkaç büyük destekle bu utanç yapısını dikip gitmek değil. Roboski’yi, ailelerin acısını, katliamlara karşı duruşu sahiplenen her insanımızın küçük destekleriyle ilerlemek en büyük dileğimiz.

Bir web sitemiz var, roboskimuzesi.org. Maddi olarak desteklemek isteyenler için burada bir banka hesap numaramız mevcut, tüm acıyı paylaşan ve sahiplenenlerin desteği yapının yapılması kadar önemli. Ayrıca ayni ve maddi destek için çalışmalarımız var.

Bütün bu süreç için hem konuyu gündemde tutmak, hem destek ve dayanışma ortamı yaratmak hem de kaynak oluşturabilmek için ise çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bugüne kadar, Roboski Müzesi’ne giden yolda kaynak oluşturulmasına destek vermek için, birisi yine bir katliam sonucu (Soma katliamı) iptal edilmiş üç destek konseri yapıldı.

Bu dayanışma ortamına en iyi örnek de, sanatçılar, akademisyenlerin büyük katkısı ile de bir Roboski Müzesi Sergisi açılmasıydı. “Hafıza, Yüzleşme, Dayanışma” başlığı altında birçok sanatçının dahil olduğu ve Roboski Müzesi’ne destek için bağışladıkları eserlerden oluşan bir sergi.

Hedefimiz sergi için Roboski Müzesi Girişimi’ne kaynak oluşturması adına bağışlanan eserlerin (bir kataloğunu hazırladık) satışı ile önümüzdeki 2-3 aylık süreç boyunca bir bağış-destek sağlamak.

Ayrıca Diyarbakır Konseri’ndeki “Roboski Müzesi için bir tuğla da sen koy” sloganımızdaki hedefle de, (yapının tüm inşaai malzemelerinin netleşmesinin ardından) ayni, yani inşaatı oluşturan fiziki malzemelerin kişiler, kurumlar, örgütler tarafından bağışlanması üzerinden de Roboski Utanç Yapısı ilerlerken tüm kamuoyunun desteğini toplamak.

Etiketler

Bir yanıt yazın