Robert Venturi Vefat Etti

Post modernist mimarinin öncülerden Robert Venturi, 18 Eylül 2018 tarihinde vefat etti.

25 Haziran 1925 yılında Philadelphia’da doğan Venturi, 1947’de Princeton Üniversitesi’nden mezun oldu ve 1950’de yine aynı okulda güzel sanatlar yüksek lisans derecesini aldı. 1954’ten 1956’ya kadar Roma’daki American Academy’de çalışmalarda bulundu. Döndükten sonra Pennsylvania Üniversitesi’nde mimari teori dersleri verdi. Sonraki 30 yıl boyunca Yale, Princeton, Harvard gibi pek çok okulda ders verdi.

Kariyerinin ilk yıllarında Eero Saarinen ve Louis Kahn ile çalıştı. Eşi ve ortağı olan Denise Scott Brown ile daha sonra ismi VSBA olan Venturi Scott Brown Associates’i 1969 yılında kurdu. 2016 yılında emekli olana kadar çalıştı.


Robert Venturi ve Denise Scott Brown

Venturi 1991 yılında, en prestijli mimarlık ödülleri arasında gösterilen, Pritzker Ödülü’nü kazandı. Yıllar sonra ödülün sadece Robert Venturi’ye verilmesi, Denise Scott Brown’a verilmemesi çok büyük tartışmalara yol açmıştı.


Philadelphia’da 1950’lerin sonunda annesi için tasarladığı Vanna Venturi House

1966 yılında Museum of Modern Art tarafından basılan “Complexity and Contradiction” isimli ilk kitabında Venturi, 20. yüzyılda Le Corbusier ve Ludwig Mies van der Rohe’nin öncülüğünde ortaya çıkan modernist mimarinin sade ve keskin geometrik formlarının yerine mimaride süslemenin de olabileceğini dile getirmiş, Mies’in  ünlü sözü “Less is more”a karşılık “Less is a bore,” sözünü söylemişti.

1972 yılında, Robert Venturi, Denise Scott Brown ve Steven Izenour ile birlikte “Learning from Las Vegas” kitabını yayınladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın