Riva’ya Kanallı Şehir Projesi

İstanbul'un vizyon projesi olan Kanal İstanbul'un yerel versiyonu niteliğindeki "Kanal Riva" projesiyle, Beykoz'da bulunan Riva deresi ve çevresinde Avrupa'daki kanallı şehirlere benzer, yeni bir turizm cenneti oluşturulacak. Projeyi Hollanda hazırlayacak

Beykoz’un Karadeniz kıyısında yer alan Riva Deresi ve çevresinde, Avrupa’daki kanallı şehirlere benzer, yeni bir turizm cenneti oluşturuluyor. Riva Vadisi Çevre Koruma ve Bölgesel Kalkınma Projesi’yle Beykoz’a modern turizm tesisleri, organik tarım, sosyal donatı ve spor alanları kazandırılacak. Projeyle, Riva Deresi doğaya uygun şekilde ıslah edilerek turizme kazandırılacak. Şehir plancıları, mühendis, mimar ve turizmcilerden oluşan 50 kişilik ekip, “Kanal Riva” için 2,5 yıldır yoğun bir mesai harcıyor.

Tekne gezileri yapılacak

Proje, Riva Deresi’nin DSİ tarafından ıslahı yapılan 17 km’lik şeridin devamında yer alan 15 km’lik kısmında uygulamaya geçirilecek. Öncelikli olarak bölge, uzun yıllardır sel baskını riski göz önüne alınarak yapılacak dere ıslahıyla, ilçe sakinleri için güvenli hale getirilecek. Islah projesiyle Riva Deresi’nde 50 metre genişliğinde ve 5 metre derinliğinde bir kanal kurulacak ve bu kanal Avrupa’daki kanallarda olduğu gibi tekne gezintilerine açılacak. Kanalda balık avcılığı yapılabilecek ve tekneler için çekek yerleri yer alacak.

Organik tarım imkanı

Projeyle ilgili açıklamalarda bulunan Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek projenin çevreyi korumayı da hedeflediğini belirterek şunları kaydetti:”İstanbul’un vizyon projesi olan Kanal İstanbul’un yerel versiyonu olarak ve Beykoz’un turizm potansiyeline, geleceğine ve turistik tesis anlayışının gelişmesine büyük katkı sunacak Kanal Riva Projesi’ni hayata geçiriyoruz. Projede çevrenin korunması ve organik tarımın desteklenmesi de amaçlanmaktadır.”

5 bin kişiye istihdam 

Riva’yı şehrin yeni çekim merkezi haline getirecek olan proje kapsamında kanal çevresinde doğal dokuya uyumlu butik oteller kurulacak. Bu otellerde ziyaretçilere kaliteli konaklama ve aktivite imkanları sunulurken, yaklaşık 5 bin kişiye iş imkanı ve istihdam sağlanacak. Yine Riva ve civar köylerde organik tarım ekonomisi desteklenecek.

Kanala Hollanda tecrübesi 

 Kanal Riva projesi, dünya çapında kanal tecrübesiyle adından söz ettiren Hollanda’nın Dutelft Üniversitesi tarafından hazırlanıyor. Prof. Dirk Sijmons ve ekibi Mayıs 2013’te ilçeye gelerek doğal ve sosyal yaşamla uyumlu olarak hazırladıkları projeyi DSİ yetkilileri ve Beykoz Belediyesi’ne sundu.

 

 

 

Etiketler

Bir yanıt yazın