“Risksiz Bir Kütahya İçin Hızlı Dönüşüm Şart”

Kütahya'da Afet Riski Taşıyan Bölgelerin Dönüştürülmesi için merkez ilçe ve ilçe belediyeleri ile bir toplantı düzenlendi.

Toplantıya katılan Vali Kenan Çiftçi, Kütahya’da dikey yapılaşma yerine yatay yapılaşmaya gidilmesi ve dönüşümün de biran önce yapılması gerektiğini söyledi.

Vali Kenan Çiftçi, Kütahya’da dikey yapılaşma yerine yatay yapılaşmaya gidilmesi ve dönüşümün de biran önce yapılması gerektiğini söyledi.
6306 saylı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi konusundaki kanunun yasalaşarak yürürlüğe girdiğini bildiren Çiftçi, kanun kapsamında Kütahya’da Afet Riski Taşıyan Bölgelerin Dönüştürülmesi için merkez ilçe ve ilçe belediyeleri ile toplantıda bir araya geldiklerini kaydetti.

Vali Çiftçi, ‘6306 saylı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi ile ilgili bir yasa çıktı ve yürürlüğe girdi. Bununla ilgili merkez ve ilçe belediyelerimizle nasıl bir işbirliği yapabilirizi konuşmak için burada toplanmış bulunuyoruz. Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Kütahya’da da halkımızın yüzde 50’ye yakını kentlerde yaşıyor. Kütahya bilindiği gibi deprem riski taşıyan bir bölge. Bir de sel riski olan alanlar da var. Bunun için zemin etütleri yapılarak binaların yapılması gereken alanlar da bulunmakta. Hiçbir risk taşımasa da ömürleri geçen bazı binalar da bu kanun kapsamında. Bu alanların insanların daha risksiz ve sağlıklı alanlarda yaşayabilmesi için dönüştürülmesi gerekiyor. Kütahya’da risk taşıyan dereler ve çığ tehlikesi olan bazı dağlarımızla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Sanırım eylül ayı gibi tamamlanacak’ dedi.

Dikey Değil Yatay Yapılaşma

Kütahya’da dikey yapılaşma yerine yatay, müstakil bahçeli yapılaşmaların tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Kütahya Valisi Çiftçi, ‘Kütahya olarak dikey yapılaşmadan çok yatay yapılaşmaya gitmemiz lazım. Çok katlı apartmanlar yerine müstakil bahçeli yapılarla yapılanarak riskin azaltılmasını sağlamalıyız’ dedi. Çiftçi, ‘Bu risk alanlarımızla ilgili bizler ne yapabiliriz, nasıl hazırlanabiliriz, mevcut hazırlığımız nedir, valiliğimiz olarak bu hazırlıklara ne gibi katkılar sunabiliriz? Bunları konuşmak, istişare etmek için merkez ilçe ve ilçe belediye başkanlarımız veya temsilcilerimizle bir araya geldik. Bilindiği gibi bakanlık dönüşümlerde hazırlıklı olan yerlerde başlanacağını söylemişti. Bina stoğu, yıkılacak binaların belirlenmesi, taşıdığı riskler, yenilerinin nerelere yapılacağı ve bunlarla ilgili plan ve programı hazır olan bölgelerde dönüşüme başlanacak. Dolayısıyla Kütahya olarak bizim buna hazır olmamız lazım. Kütahya olarak dikey yapılaşmadan çok yatay yapılaşmaya gitmemiz lazım. Çok katlı apartmanlar yerine müstakil bahçeli yapılarla yapılanarak riskin azaltılmasını sağlamalıyız. Çeşitli çalışmalar için gittiğimiz yurtdışı gezilerimizde bunun böyle olduğunu görüyoruz. Şehir merkezlerinde ticaret merkezlerinde binalar çok katlı ama yaşam merkezleri daha alçak katlı ve ağaç boyunu geçmeyen alanlardan oluşturulmuş. Bizler de daha çok yatay yapılaşmaya gitmeliyiz’ diye konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın