Riskli Binalar Zemin Kattan Tespit Edilecek

Yönetmelik, 8 kat ve 25 metre yüksekliğine kadarki binalar için geçerli olacak.

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle binanın bütününün incelenmesi yerine en fazla zarar gören kritik kat belirlenip, buradan numune alınması sağlanacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmelik, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yönetmelikte yapılan değişiklikler, riskli yapı tespitlerinin daha hızlı ve ekonomik yapılmasına olanak sağlayacak.

Riskli binaların tespiti için hesaplar, mevcut bina taşıyıcı sistem özellikleri dikkate alınarak yapılacak. Binanın mevcut taşıyıcı sistem özellikleri sadece kritik kat rölevesiyle belirlenebilecek.
Deprem Yönetmeliği’ne göre her kattan numune alınması gerekirken, yönetmelikle “kritik kat” denilen ve genelde zemin kat olan yerden numuneler alınacak. Yönetmelik, 8 kat ve 25 metre yüksekliğine kadarki binalar için geçerli olacak. Bu iki kriterden herhangi birinin aşılması durumunda mevcut Deprem Yönetmeliği’ndeki uygulamalar dikkate alınacak. Bu yönetmelik, şahıs binaları, oteller ve işyeri gibi yapılar için geçerli olacak. Kamu binaları, tiyatro ve hastane gibi yapılardaki işlemler yine Deprem Yönetmeliği’ne göre yapılacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın