Rio’nun Favelalarında Gezinti

Google bizi Rio de Janeiro’da sanal bir gezintiye davet ediyor, gezinin en ilginç durakları ise Rio’nun favela*ları.

Google’ın yeni platformu Google Arts&Culture üzerinde geliştirilen yeni proje Rio de Janeiro’yu pek çok açıdan keşfetmemize izin veriyor. Rio’nun kültür ve sanat alanında önde gelen enstitüleriyle çalışan Google, şehri gezerken önemli binaların içine girip gezebilmemizi, müzelerin koleksiyonlarına ulaşabilmemizi ve plajlarında gezinebilmemizi sağlıyor. Yolculuğa buradan başlayabilirsiniz.

Aynı projenin diğer bir ayağı ise çok daha ilgi çekici bir kent parçasını bilgisayar başındaki meraklılarına sunuyor: Rio’nun favelaları. “Beyond the Map” projesi Rio’nun mahallelerine girip yaşayanların hikâyelerini topluyor.

Bölgedeki yerel bir STK olan AfroReggae ile ortak çalışan Google ekibi, haritalamanın ötesine gidip bölgenin insanlarını, sanat ortamını, gençlerini, sokaklarında gezerek bize tanıtıyor.

Rio favellalarında motosiklete binebiliyor, oldukça dar sokaklarında gezinirken bakkalıyla muhabbet edebiliyoruz! Favelalara da buradan girebilirsiniz.

Proje, meraklılarına sanal bir gezinti imkânı sunmanın yanında şimdiye kadar haritalanmamış olan bölgelerin haritalandırılmasını da sağlamış. Rio nüfusunun beşte biri favelalarda yaşadığı halde 2 yıl öncesine kadar haritalanmamış olan birçok mahalle AfroReggae ve Google ortaklığında üretilen “On the Map” projesi ile haritalanmış.


Rocinha favelasının haritalanmadan önceki ve sonraki görünümü

Proje favelalarda yaşayan Rio sakinlerinin görünürlük kazanması ve seslerinin duyulması adına oldukça ilginç; Rio’ya yolu düşmeyecek olan milyonlarca dünyalı için ise çok daha ilginç ve umut verici.

*Favela kelimesi kent içindeki izinsiz yapılaşmış bölgeler için kullanılıyor, bir kısmının tarihi 1970’lere kadar uzanıyor. Brezilya halkının azımasanmayacak bir bölümü favella bölgelerinde ikamet ediyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın