RIBA Uluslararası Ödülü Brezilya’daki Bir Yurt Binasına Verildi

Brezilyalı mimarlık ofisi Aleph Zero ve Rosenbaum tarafından tasarlanan, kuzey Brezilya'daki yağmur ormanlarının kenarında bulunan, yeni bir yurt binası olan Children Village RIBA Uluslararası Ödülü 2018'i kazandı.

Fotoğraflar: Leonardo Finotti

RIBA Uluslararası Ödülü, tasarımda mükemmeliği yansıtan ve bulunduğu çevrede anlamlı bir sosyal etki yaratan bir binaya her iki yılda bir veriliyor. Ödülde finale kalan binalar bir grup uzman tarafından mutlaka yerinde ziyaret ediliyor. Bu dönemki ödülün jürisinde Elizabeth Diller, Joshua Bolchover, Kazuyo Sejima, Gloria Cabral ve Peter Clegg bulunuyordu.

Children Village, Canuanã Okulu’nda eğitim gören 540 çocuk için yatılı konaklama imkanı sunuyor. Canuanã School, Bradesco Foundation tarafından yürütülen ve finanse edilen, ihtiyaç sahibi yerel çocuklar için eğitim sağlayan kırk okuldan birisi.


Vaziyet Planı

Okul kampüsünün her iki tarafında, biri kız ve erkek çocuklar için olmak üzere benzer konaklama yapıları bulunuyor. Yapıların her biri, bağımsız ahşap strüktürler üzerinde yükselen yüzen dev çatı örtüsü ile kaplı.

5,90×5,90m’lik düzenli bir ızgarayı takip eden hafif ahşap yapının desteklediği bu ince beyaz metalik çatı öğrencileri güneş ve yağmurdan korunmanın ötesinde, dış ve iç mekanlar arasında bir ara alan oluşturuyor.

Yapısal elemanlarda kullanılan lamine okaliptüs ağacı, inşaat sürecini hızlandırmak, okulun işleyişindeki zorlukları en aza indirgemek ve sürdürülebilir özelliklerinden faydalanmak için tercih edilmiş.

Benzer şekilde, yerel topraktan yapılan stabilize toprak bloklar, uzun mesafe taşımacılığını ortadan kaldırmak ve optimal sıcaklık özelliklerinden dolayı tercih edilmiş. Malzeme, binanın bazı yerlerinde dolu, havalandırma yapılması gereken yerlerde ise boşluklu olarak örülmüş.

 


Zemin Kat Planı


1. Kat Planı

Ödülde finale kalan diğer projeler şu şekildeydi:

  • Toho Gakuen School | NIKKEN SEKKEI
  • Vertical Forest | Boeri Studio
  • Central European University | O’Donnell + Tuomey

Etiketler

Bir yanıt yazın