Restore Edilen İki Mimarlık Anıtı Kadıköy Kültür Hayatını Zenginleştirecek

Kadıköy Meydanı'ndaki 1913 tarihli eski Belediye Binası ve Yeldeğirmeni'ndeki Tanzimat dönemine ait eski Fransız Kilisesi'nin restorasyon ve düzenleme çalışmaları tamamlandı.

Kadıköy Belediyesi mimarlık mirası her iki yapıyı da eğitim, kültür ve sanat hizmetlerine tahsis etmekte… Böylece Kadıköy’ün esasen sürekli gelişen kültürel hayatı iki etkinlik odağı daha kazanacak.
II. Meşrutiyet yıllarının 
mimarlık anlayışına uygun olarak geleneksel yapı unsurlarından esintilerle inşa edilen ve özgün bir eser olan eski Belediye Binası, Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi (TESAK); Yeldeğırmeni’ndeki 19. Yüzyıl eseri Fransız Kilisesi de Yeldeğirmeni Kültür Sanat (YKS) ismiyle değişik etkinliklerin mekanı olacak.

Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi, kısaltılmış şekliyle TESAK, alışılagelmiş klasik kitaplığı ve kültürel etkinlikler mekanı işlevi görecek şekilde çalışacak. Kütüphane işlevinin yanı sıra insanlara değişik bilim, sanat, edebiyat programları örgütleyip sunacak. Zaman içinde bu konulardaki kitap koleksiyonlarını zenginleştirecek. Araştırmalar ve meraklılar için mekân ve arşiv/kitap olanakları sağlayacak. Elbet üniversitelerin ilgili birimleri, vakıflar ve derneklerle işbirliği içinde kongre, konferans, sempozyumlar; aynı şekilde kitap, fotoğraf, harita, çizim, belgelerle temalı efemera sergileri düzenlenecek. Yazar, sanatçılarla ilgili anma günleri ve bu vesileyle yapılacak özel etkinlikler, açıklamalı küçük müzik dinletileri TESAK’ın hizmetleri arasında önemli bir yer tutacak. Kitap koleksiyonlarının gelişmesi ve zenginleşmesi sürekli görev sayılmalıdır. Özel kişiler ve çeşitli kurum ve kuruluşlardan; sözgelimi Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Kültür Bakanlığı ile kitap bağışı için ilişkiler kurulması ve çaba gösterilmesi önemli bir husustur. Belediye’nin bütçe olanakları içinde kitap alımı ise devamlılığı olan işlerden biridir. TESAK’ın zaman içinde oluşacak işlevlerinden biri de herhalde sistemli ve bilinçli bir Kadıköy Belediyesi Yayınları’nı örgütlemek ve gerçekleştirmek olmalıdır. Bu binada faaliyete başlayan İstanbul Belediyesi Kadıköy Şubesi Başkanı’nın Türk kültür ve sanat dünyasının değerli ismi Prof. Celal Esad Arsever olduğunu da hatırlayalım. Celal Esad Bey aynı zamanda ülkenin ilk şehircilik uzmanı ve profesörüdür. “Türk Sanatı Tarihi”, “Türk Dekoratif Sanatları” adlı eserleri Fransızca ve Türkçe olarak yayınlanmıştır. Çok yönlü bir kültür adamıdır. Keşke onun bir heykeli binanın bahçesinde yer alabilse.

Yeldeğirmeni Kültür Sanat (YKS), amatör müzik ve tiyatro topluluklarının; hafif ve popüler müzik dinletilerinin, konferans ve belirli ölçekte sergilerin etkinliklerine elverişlidir. Yel değirmeni semtine renk ve canlılık katacak zevkli, özgün bir mekandır. Burası, birçok sanatçı ve sanatçı grubunun çalışma ve prova yeri arayışını da belli ölçülerle cevaplayabilir. Böylece genç sanatçı toplulukları desteklenmiş olur. Özetle, sürekli gelişen Kadıköy kültürel/sosyal hayatı, yeni kaliteli iki yeni kuruluş ve mekanlara sahip olacaktır. Unutulmasın ki, pek moda bir kavram olan “yaşam kalitesinin gelişmesi yalnızca maddi uygarlığın nimetlerini elde etmekle değil, aynı şekil ve anlayışla manevi/düşünsel/estetik uygarlık ürün ve eserlerini yaşamakla sağlanabilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın