Restorasyon Projelerinde Titanyum ve Bakır Alaşımlı Çinko

Çinko, bakır ve kurşun gibi yüzyıllardır mimariye hizmet ediyor. Klasik Türk mimarisinde bilinen en yaygın uygulama ise 2. Mahmut döneminde gelenek haline gelen cephelerdeki ahşap cumbaların çinko ile kaplanması.

19. yy Osmanlı döneminde ilk örnekleri görülen bu mimari kavram estetikten ziyade işlevsel bir amaç taşıyor. Bir evde çıkan yangının hemen yanına inşa edilmiş diğer evlere hızlıca sıçramasını önlüyor.

Çinko evi yağmura, paslanmaya karşı korurken aynı zamanda yangınların yayılmasını da engelliyor. Bugün bu gelenek Türkiye genelinde tamamen unutulmuş durumda. Şimdi Gaziantep Belediyesi bu geleneğe tekrar can vererek, KUDEP yönetiminde kale içinde bulunan eski Türk evlerini titanyum çinko ile birer birer restore ediyor. Daha 20 seneye kadar, Karadeniz’de ve Doğu Anadolu’da aşırı yağış/ karı karşılayan eğimli çatılarda, tüm dere, oluk ve saçaklarda, korniş ve etek örtüleri çinkoydu. Bugün VMZINC, teknolojinin de sunduğu imkânları kullanarak saf çinkoyu minimum oranlarda titanyum ve bakır ile birleştirebiliyor ve bu üstün özellikli alaşım tüm doğal malzemeler ile mükemmel bir uyum göstererek çatı renovasyon ve restorasyonlarında kullanılabiliyor.

Doğada çinko ve kurşun beraber çıkmakta, dolayısıyla Kurşunun orijinal gri rengine en yakın ve çevre dostu bu gri tonu hep aynı kalan füme gri patinalı QUARTZ yüzey restorasyon mimarisi için ideal çözümler getiriyor. Çok uzun ömrüve doğal estetiği sayesinde tarihi eserler ilk günkü gibi doğal ve gösterişli kalabiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın