Resimlerle Anlatılan Bir Otobiyografi: The Notebooks and Drawings of Louis I. Kahn

1901 Estonya doğumlu Amerikalı mimar Louis Kahn, modernist bir geometri, kesinlik ve düzen ustası olarak hatırlanıyor. Üretken kariyeri boyunca öne çıkan eserleri arasında Kaliforniya'daki Salk Enstitüsü, Teksas'taki Kimbell Sanat Müzesi, Dakka'daki Bangladeş Ulusal Meclis Binası ve New Hampshire'daki Phillips Exeter Akademi Kütüphanesi sayılabilir.

1957 A. N. Richards Tıbbi Araştırma Binası, Pennsylvania Üniversitesi, Philadelphia, aydınger kağıdı üzerine taslak çalışma / mum boya (ana resim: Philadelphia merkez şehri için 1956 çalışması / aydınger kağıdı üzerine mürekkep)

Çoğu mimar gibi, çizim Kahn’ın mimari fikirlerini geliştirmek ve iletmek için en değerli araç olmuş. Ancak Kahn için eskiz ve resim aynı zamanda önemli bir kendini ifade etme biçimi haline gelmiş ve çalışmaları ile seyahatleri sırasında geniş bir suluboya, pastel ve karakalem çizim koleksiyonunu biriktirmiş. Kahn’ın öğrencisi olan mimar ve grafik tasarımcı Richard Saul Wurman ve yayınevi sahibi Eugene Feldman’ın sanatçıya ithafen 1962 yılında hazırladıkları The Notebooks and Drawings of Louis I. Kahn kitabı referans kılavuzu da eklenerek aynı basım olarak yeniden okuyucularla buluşturuldu. Sanatçının resimlerinden oluşan otobiyografisi olarak sunulan orijinal 1962 kitabının yeniden basımı okuyucuları Kahn’ın hayatı ve eserleri arasında, mimari çizimler ve eskizlerin yanı sıra kişisel hatıralar ve yayınlanmamış konuşmaların eşliğinde bir yolculuğa çıkarıyor.

1957 A. N. Richards Tıbbi Araştırma Binası, Pennsylvania Üniversitesi, Philadelphia, aydınger kağıdı üzerinde son çalışma / kara kalem

Kitabın ciltli baskısı iki bölüme ayrılmış 96 sayfayı kapsıyor. Birinci bölümde Kahn’ın 1950’lerde Yunanistan, Mısır, İtalya ve Fransa’ya yaptığı gezilerde çizdiği seyahat skeçleri yer alıyor. İkinci bölüm ise Yale Üniversitesi Sanat Galerisi’ndeki Sculpture Garden; Pennsylvania Üniversitesi’ndeki A.N. Richards Tıbbi Araştırma Binası (Laboratuvarlar); 1964 New York Dünya Fuarı için General Motors Sergi Binası, California’daki Salk Biyolojik Araştırmalar Enstitüsü Philadelphia şehir merkezi için vizyoner çalışmaları gibi mimarın iyi bilinen projeleri için yaptığı taslak çizimleri ve işlemeleri içeriyor.

Kahn’ın Philadelphia’daki ofisinde çalışan eski bir öğrencisi olan Richard Saul Wurman, kitabın çizimlerini kişisel olarak seçmiş. Wurman, seçkisiyle ilgili değerlendirmesini “En iyi, en bitmiş çizimleri olarak kabul edilenleri seçmedim. Benimle konuşanları seçtim – Lou’nun bir binayla konuştuğunu söylemesiyle aynı şekilde… bana ne olmaya çalıştıklarını söyleyen çizimler,” şeklinde iletmiş.

Kitabın son baskında Kahn’ın Wurman ve Feldman’a yayınla ilgili kendi bakış açısını sunduğu el yazısı bir notta yer alıyor.

1950 Doges Sarayı, Venedik, İtalya / defterde pastel boya

1959 St.-Cécile Katedrali, Albi, Fransa / mürekkep

Kitabın 120 sayfalık referans kılavuzu ekinde, Kahn’ın sanatını ve düşüncesini anlamak için zengin bir bağlam sağlanmış. Bu bölümde, Louis Kahn’ın üç çocuğu ve mimar Richard Saul Wurman ile yazar William Whitaker’ın sanatçı hakkındaki yorumlarının yanı sıra Louis I. Kahn Ödülü’nün sahibi olan ünlü mimarlar David Adjaye, Tadao Ando, David Chipperfield, Peter Eisenman, Ted Flato, Norman Foster, Jeanne Gang, Frank Gehry, Nicholas Grimshaw, Steven Holl, Daniel Libeskind, Thom Mayne, Antoine Predock, Moshe Safdie, Denise Scott Brown, Robert A.M. Stern, Billie Tsien ve Tod Williams ve Rafael Viñoly’un Kahn ile ilgili görüşleri yer alıyor.

The Notebooks and Drawings of Louis I. Kahn’ın 19 Nisan’da yayınlanan yeni 2022 baskısı, Yale University Press ve yayıncı Designers & Books ile işbirliği içinde Yale İngiliz Sanatı Merkezi tarafından hayata geçirilmiş.

The Notebooks and Drawings of Louis I. Kahn aynı basım ve referans kılavuzundan oluşan iki kitaplık lüks bir set olarak satılıyor.

Kitap, YC British Art web sitesi üzerinden satın alınabiliyor.

1962 Graham Vakfı’nın Philadelphia şehir merkezi planı için çalışmaları / sarı aydınger kağıdı üzerine karakalem

1962 Salk Biyolojik Araştırmalar Enstitüsü, San Diego, California, laboratuvar bahçesi / sarı aydınger kağıdı üzerine kömürkalem

Mikveh İsrail Sinagogu, Independence Hall Mall, Philadelphia, sarı aydınger kağıdı üzerinde erken yükselme / karakalem

Louis I. Kahn’dan, Richard Saul Wurman ve Eugene Feldman’a yazılan bir mektuptan sayfa

1962 Graham Vakfı, Philadelphia’nın merkezi şehri için çalışmalar / defterde (üstte) mürekkep, defterde (altta) mum boya

1957 A. N. Richards Tıbbi Araştırma Binası, Pennsylvania Üniversitesi, aydınger kağıdı üzerinde erken çalışma / mum boya

Mikveh İsrail Sinagogu, Independence Hall Mall, Philadelphia, konsept çalışmaları / defterde mürekkep

Etiketler

Bir yanıt yazın