Renzo Piano’nun New York’taki Müzesi Açıldı

İtalyan mimar Renzo Piano'nun tasarladığı Whitney Museum of American Art'ın yeni binası, New York kent merkezinde açıldı.

Kent merkezi Manhattan’da High Line ile Hudson Nehri arasında yer alan müze hem iç mekanında hem de dış alanında birçok galeri barındırıyor. 

Sanatçılar için bir laboratuvar olarak tasarlanan şema, 170 koltuklu bir tiyatro, çalışma merkezi, multi medya performans salonu, koruma merkezi ve bir kütüphane gibi eğitim programlarının yer alabileceği mekanlar sunuyor. Mekan algısını güçlendirmek için, binanın 9 katında da Hudson Nehri’ne ve kent merkezine uzanan bir manzara mevcut.

Yapının cesur ve asimetrik formu çevresindeki loft yapıların endüstriyel karakterine uyumlu ve aynı zamanda çağdaş ve heykelsi bir görünümü var.

Gansevoort Sokağı’na bakan ve 800 m2‘lik meydanın üstünü kapatan konsol giriş High Line’nın güney girişine bitişik popüler bir toplanma alanı yaratmak için tasarlanmış. İçerde, The John R. Eckel, Jr. Foundation Galerisi’ne ücretsiz giriş sağlanabilirken, beşinci katta yer alan 1650 m2‘lik Neil Bluhm Family Galerisi New York’un en büyük kolonsuz sergi alanını oluşturuyor. Dış mekanda sergi ve performans olanakları sunan, yaklaşık 1200 m2 alana sahip galeriler ise binanın basamaklı terasları üzerinde konumlandırılmış.

Yeni Whitney Müzesi, New York’taki LEED Gold sertifikasının peşine düşen ilk sanat müzesi. Tasarım; yeşil çatı ve yağmur suyu depolama tankı gibi sürdürülebilir mimari kıstaslarını karşılarken, inşaat sırasında kullanılan malzemelerin %20’si geri dönüştürülmüş bile.

Etiketler

Bir yanıt yazın