Renzo Piano Vakfı Ödülü Studio Iotti + Pavarani Architetti’ye Verildi

Renzo Piano Vakfı, 40 yaşın altındaki İtalyan mimarlar arasından bir seçim yaptı ve Studio Iotti + Pavarani Architetti, Domus Technica projesi ile birincilik ödülünü aldı.

Ödül, Luigi Prestinenza Puglisi’nin yönetiminde bulunduğu İtalyan Mimarlık ve Eleştiri Birliği tarafından desteklendi ve bu sene yapılan 70’ten fazla sayıda başvuru tek bir jüri tarafından değerlendirildi: Renzo Piano!

Genova’daki vakfın genel merkez binasında ödül töreni gerçekleşti ve Renzo Piano ödül fikrinin nasıl ortaya çıktığını anlatan bir konuşma yaptı. Luigi Prestinenza Puglisi ise ödül hakkında yorumlarda bulundu.12 iyi projenin finale kaldığını ve en iyi projenin Piano tarafından belirlendiğini anlattı.

Studio Iotti + Pavarani Architetti’ninTasarladığı Domus Technica Projesi Hakkında
Immmergas şirketinin yeni geliştirme ve eğitim merkezi olan Domus Technica, Brescello şehrinde 2010 yılında tamamladı. Immmergas yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmaya, yeni nesil teknolojiler için araştırma ve üretim alanlarını genişletmeye karar verdi. Proje, teknisyenlerin ve profesyonellerin kurulum ve güncelleme eğitimleri aldığı sergi salonları ve öğrenim odalarını içeren bir “laboratuvar” olarak tasarlandı.

Bina iki seviyeye ayrılmış durumda. Zemin katta bulunan ana bölümde peyzaja açılan geniş bir avlu, dört showroom ve bir tane de merkezi teknolojik showroom bulunuyor. En üst katta ise terasa açılan bir toplantı odası yer alıyor. Buradaki yapay peyzaj, güneş ve fotovoltaik panellere destek olan dalgalı taş kaplı, yeşil ve eğimli camlı yüzeylerden oluşuyor.

Binanın üst kısmı, zemine kadar kök salan ağır bir temel üzerine oturuyor. Bölgenin endüstriyel misyonundan ilham alan bina saydam yoğun bir hacim gibi davranıyor. Aynı zamanda teknik mekan terimini gündeme getirip daha rafine bir çağrışım oluşturarak bölgenin görünümünü yenilemek için de çalışıyor. Cephenin etkileri ışık ve hava koşullarıyla yaratılıyor ve saate ya da mevsime göre cephe malzemesi olan U-glass değişiklik gösteriyor. Bazen saydam ve yarı saydam gözükürken bazen de tam tersine dönüp mat ve tek renge sahip oluyor. Akşamları yapı fotovoltaik panellerle elde edilen enerji ile çalışan bir ışıklandırma sistemi aydınlatılıyor.

“A Sınıfı” sertifikalı yapı olarak tasarlanan binanın en önemli özelliği ise kendi kendine yetebilmesi. Zemin katta bulunan dört sergi salonuna kurulmuş ekipman sayesinde çeşitli teknolojiler ile birincil soğuk ve sıcak sıvılar kullanılarak mevcut ofis yapısı gibi binanın ihtiyacı olan enerjiyi tekrar değerlendiriyor ve depoluyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın