Renzo Piano, Moskova Elektrik Santralini Çağdaş Sanat Merkezine Dönüştürüyor

Renzo Piano Building Workshop (RPBW) Rusya’nın Moskova kentinde “GES-2 Kültür Evi” adında yeni bir sanat merkezini hayata geçirdi. Tamamlanması altı yıl süren proje, ilk olarak 1904 ve 1908 yılları arasında inşa edilen tarihi bir elektrik santralinin dönüşümünü içeriyor.

Rusya ve eski Sovyetler Birliği’nden çıkan çağdaş sanat sergilerini ve projelerini desteklemeye odaklanan, kar amacı gütmeyen uluslararası bir özel kuruluş olan V-A-C Vakfı tarafından görevlendirilen ofis, sanayi binasını ve Moskova’nın Kızıl Ekim bölgesindeki Moskva nehri kıyısındaki 150 x 150 metrelik alanını yeniden tasarlamış.

Büyük revizyon, dört tuğla bacanın restorasyonunu, bunları 70 metre yükseklikte temiz hava yakalayan, doğal havalandırmayı etkinleştiren ve enerji tüketimini azaltan mavi çelik bacalara dönüştürmeyi içeriyordu.

20.000 metrekarelik bina; kentsel, karşılama, sergi ve eğitim olmak üzere dört ana başlık halinde düzenlenmiş çeşitli bir programa ev sahipliği yapacak şekilde tasarlanmış. Binada bir kapalı meydan, 5.500 m²’lik sergi alanı, 420 kişilik bir oditoryum, bir kütüphane ve medya merkezi, bir restoran ile hem genel halk hem de sanatçılar için bir sanat okulu ve atölye alanları dahil olmak üzere 1.000 m² eğitim bölümü planlanmış.

Yeni alanları tasarlarken, RPBW’deki tasarım ekibine iki ana fikir rehberlik etmiş. İlk olarak, kolayca anlaşılabilen ve gezinilebilen sezgisel bir bina yaratmaya çalışmışlar. Karşılama alanı girerken ve ulaşırken ziyaretçilerin gözlerini sağa sola, yukarı aşağı çevirmeleri ile içeride ne olduğunu, nereye gidip nasıl hareket edeceklerini anlamaları için yeterli bir bölüm olarak tasarlanmış ve bu kolaylık tüm merkez içinde uygulanmış.

İkinci fikir, akıcı ve görünür bir “dolaşım ağı” yaratmak olmuş. Bir tür mekansal heykel olarak tasarlanan bu “ağ”, tüm merdivenleri, asansörleri, koridorları, kanopileri ve platformları kapsayacak şekilde planlanmış ve sanat merkezinin tüm alanlarını ve etkinliklerini birbirine bağlamanın yanı sıra caddeden ve yaya köprüsünden girişleri vurgulayacak şekilde hayata geçirilmiş.

Proje ayrıca güneydoğu cephesinin önünde bir halk meydanını ve arsanın batı kısmında 624 adet yeni dikilmiş huş ağacından oluşan bir ormandan oluşan bir peyzajı da içermiş. Bu geniş peyzaj, yer altı otoparkına yer açmak için arsanın arkasına doğru yavaşça yükselmiş.

3 Aralık 2021 Cumartesi günü ziyarete açılan yeni GES-2 Kültür Evi’nin, çok işlevli bina olarak hem yerel halk hem de uluslararası ziyaretçiler için bir kültür destinasyonu olacağı düşünülüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın