Renzo Piano Building Workshop, 17. Yüzyıldan Kalma Kale’yi Kampüse Dönüştürdü

Renzo Piano Building Workshop (RPBW), 17. yüzyıldan kalma bir Fransız kalesini l’Université de Picardie Jules-Verne [UPJV] için kampüse dönüştürdü.

Fotoğraflar: Michel Denancé

Kale, Henri IV tarafından 17. yüzyıl başlarında Jean Errard de Bar-le-Duc’a yaptırılmış beşgen şeklinde bir savunma kalesi. Tarihi şehir merkezi ile kuzey mahalleleri arasında, Somme nehrinin kuzey kıyısında bulunan Kale, Amiens şehri için önem arzediyor.

1993 yılına kadar halkın erişimine kapalı olan ve ordu tarafından işgal edilen Kale için 2010 yılında bir mimari proje yarışması açılmıştı. Fikir, Kale’yi restore etmek, kentin kalbindeki bu büyük kamusal alanda bir üniversite kampüsü yaratmaktı.

Kale’nin sadece üç burcu duruyor, ikisi 1960’larda Avenue du Général de Gaulle’yi inşa etmek üzere yıkılmış.

RPBW, projede daha az değerli binaları yıkıp ahırları ve kışlaları sınıflara ve kütüphanelere dönüştürmüş.

4.000 öğrenciye hizmet eden kampüste iki restoran, iki kafe ve bir açık hava sineması bulunuyor. Kampüste bulunan 500 kişilik konferans salonu, üniversite etkinliklerinin yanı sıra tiyatro prodüksiyonları ve konserler için de kullanılabilecek.

Kampüsün zemini, farklı binaları birbirine bağlayan pişmiş topraktan yapılmış ve proje için özel üretilmiş bir karo ile kaplı. Karoların arasındaki derzler, çimlerin yetişmesi toprakla kaplı.

RPBW, kütüphanede kışlaları ve ahırların üstünü camdan çatı ile kaplarken, kuzey pavyonunun cephesini cam ile kaplamış.

Yeni eklenen uzantılar, çelik ve betonla tamamlanmış benzer camlı cephelere sahip ve idari ofisler için alan sağlıyor.

Kaynak: Archello

Etiketler

Bir yanıt yazın