Renkli Cephelerde “Mekanik Bale”

Mimar Manuel Herz'in Zürih'te tasarlamış olduğu konut, fark yaratan hareketli dikey ve yatay panjurları ve çarpıcı cephe tasarımı ile bölgedeki diğer konutlar arasından kolayca sıyrılıyor.

Fotoğraflar: Yuri Palmin

Konum olarak yakınında bulunduğu Heidi Weber Müzesi’nin renkli karakterine ve ilgi çekici geometrik öğelerine cephesi ile atıfta bulunan yapıda beş daire bulunuyor.

Herz’in tasarımı, ölçek olarak mahallede yer alan diğer yapılarla uyum gösterse de görünüş olarak fark yaratmayı başarıyor. Binanın sahip olduğu basit form, hareketli cephesi ile kontrast yaratıyor. Fernand Léger’nin eserinden esinlenilerek seçilen “Ballet Mécanique – Mechanical Ballet (Mekanik Bale)” ismi ise yapının bu özelliğinden geliyor.

Panjurların kapalı olduğu zamanlarda metalik bir şampanya rengine bürünen yapının sade duruşu, iç kısmı rengarenk olan panjurların açılması ile yerini hareketli bir karaktere bırakıyor. Kullanılan hidrolik mekanizma ile açılan panjurlar, yanlardan kapalı olması ile mahremiyetin de sağlandığı birer balkon halini alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın