Red Bull Art Around’a Açık Çağrı

Red Bull Art Around üçüncü yılında bu kez Arnavutköy'de karşılaşmalar yaratacak. Bu yıl küratörlüğü Collective Çukurcuma tarafından üstlenilen Red Bull Art Around'a dahil olacak projelerden biri açık çağrı ile seçilecek.

Red Bull Art Around üçüncü kez sanatseverler ile buluşmaya hazırlanıyor. İlki, 2015 yılında Karaköy’de, ikincisi 2016 yılında Moda’da düzenlenen proje bu sene İstanbul’un tarihi semtlerinden Arnavutköy’ü mesken tutacak. 4 – 20 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek olan etkinlik, bahar aylarında semtin sokaklarını ve çeşitli mekanlarını çağdaş sanatla buluşturacak.

13 farklı sanatçının 13 farklı eseri ile Arnavutköy’ü bir açık hava sergisine dönüştürecek ve “Mahallede Karşılaşmalar” yaratmak üzere gerçekleşecek etkinlikte katılımcılar sanat eserlerini bir harita yardımıyla keşfe çıkacak.

Canavar’ın mural çalışması, Can Büyükberber’in Any’de yer alacak interaktif augmented reality çalışması, Bahar Yürükoğlu’nun semtin arka bahçelerine gizlediği pleksiglas yerleştirmesi, Pınar Yoldaş’ın rotanın farklı noktalarında karşımıza çıkan heykelleri, Ali Emir Tapan’ın izleyiciyi merkezine aldığı performansı, Guido Casaretto’nun yeryüzüne düşmüş bir gök cismini andıran heykeli, Ilgın Seymen’in kıyıya bağlı bir tekne üzerindeki yerleştirmesi, Uğur Engin Deniz’in video çalışması, Sabo’nun kurgusal bir örgü dahilinde düzenlediği resim ve desenleri, Begüm Yamanlar’ın mekâna özgü video çalışması, Eda Aslan’ın eski heykel kalıplarına yeniden hayat veren çalışması ve Ceylan Göksel’in buluntu drone sesleriyle kurguladığı ses yerleştirmesi Arnavutköy’de izleyici ile bir araya gelecek. Tüm bu isimlere ek olacak son iş ise Açık Çağrı ile belirlenecek.

Red Bull Art Around’un yayınladığı açık çağrı metnini aşağıda bulabilirsiniz:

Açık Çağrı:

Hatırladığımız geçmiş gerçekten yaşandı mı? Yoksa anılarımız o kadar öznel ki, geçmişi gerçekte olduğundan daha iyi mi hatırlıyoruz? Hatırladıklarımız sadece hayaletlerden ibaret olabilir mi?

Geçmişe dair bitmeyen bir nostalji duygusu, hiçbir zaman gerçekleşmemiş bir geleceğin tahayyülü, bir zamanlar düşlenmiş fakat kolektif hafızamızdan bir şekilde kayıp gitmiş bir hayal. Jacques Derrida’nın “hauntology” kavramından yola çıkan ve bu yıl Collective Çukurcuma tarafından küratörlüğü üstlenilen Red Bull Art Around, günümüzde sıkça deneyimlediğimiz bu hislerden hareketle, içerisinde bulunduğumuz anı dönüştüren geçmişin hayaletlerinin peşine düşüyor, ve soruyor: “İçimizde kaç farklı hayaleti barındırıyoruz?

Bu sene 4 – 20 Mayıs tarihleri arasında üçüncü kez düzenlenecek Red Bull Art Around zaman ve mekan bağlamında Arnavutköy’den yola çıkarak 12 sanatçının katılımıyla özellikle şehrin geçmişi, tahribatı, yok oluşu, yeniden doğuşu, sakladıkları ve hayaletleri üzerinden bir kurguyu takip ediyor.

Açık çağrıya nasıl katılabilirsiniz?

Konu: Hayaletler

Medium: Fotoğraf, 200 x 120 cm büyüklüğünde basılabilecek, dik formatta, 300 DPI olmalıdır.

Collective Çukurcuma’nın küratörlerinden oluşan jürinin değerlendireceği açık çağrı, sanatçıları serginin kavramsal çerçevesinden hareketle değerlendirilebilecek fotoğraf medyumunda eserlerini paylaşmaya davet ediyor.

Kimler katılabilir?

20 Mart tarihinden itibaren açık çağrıya Mimarlık, Sinema, Medya, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakülteleri bünyesinde lisans bölümlerinde hala öğrenci olarak bulunan veya ilgili bölümlerden mezun olup mezuniyetinin üzerinden 2 sene geçmemiş olan herkes katılabilir.

Katılımcılar, açık çağrıya katılmak istedikleri çalışmalar ile birlikte kısa özgeçmişleri ve eserleri hakkında 200 kelimeyi aşmayan kısa açıklama metinleri ile birlikte mail atarak açık çağrıya başvurabilirler. Bireysel ve ekip olarak başvuru mümkün; grup başvurularında ekipten bir kişinin ekip adına sorumlu olacak kişi olarak başvurması yeterli.

Başvuru süreci

Eser değerlendirme ve seçim süreci, Red Bull Art Around proje küratörleri olan Collective Çukurcuma üyelerinden oluşan ekip tarafından yürütülecektir.

Başvuruyu buradan yapabilirsiniz.

Açık çağrı takvimi

Ön başvuru tarihi: 4 Nisan – 16 Nisan 2018

Eser teslimleri son tarih: 16 Nisan 2018

Kazanan projenin ilanı: 20 Nisan 2018

Etiketler

Bir yanıt yazın