Real Madrid CF Fanatikleri Dikkat!

Santiago Bernabéu stadı yenilenmeye hazırlanıyor.

İki yıl önce uluslararası boyutta açılan stadı yenileme projesi yarışmasını, 4 katılımcı arasından GPM Architekten ile L-35 ve Ribas&Ribas şirketlerinin ortaklığında oluşturulan konsorsiyum kazandı.

31 Ocak 2014, Madrid – İspanya’nın büyük mimarlık şirketlerinden biri olan L35 Arquitectos, stadyum tasarımı konusunda uzman GMP Architekten ve otel yapımı konusunda uzman Ribas&Ribas Arquitectos ile birlikte, Madrid’in simgesi Santiago Bernabéu Stadyumu’nu yenileme çalışmasını üstlenmek üzere Real Madrid yönetim kurulu tarafından tercih edilen iş ortağı oldu.


25 Eylül 2011’de Real Madrid’in yönetim kurulu, Santiago Bernabéu’nun imajını değiştirmek ve onu Madrid’in mimari simgesine ve uluslararası bir referans noktasına dönüştürmek amacıyla gerçekleştirilecek yenileme çalışmasına yeşil ışık yaktı. Bunun için, tanınmış ve uluslararası prestij sahibi dört yabancı mimarlık şirketi ile bir araya geldi.

Real Madrid yönetiminin Bernabéu’nun yenilenmesi konusunda ortaya koyduğu şartlar arasında “avangard tasarıma sahip, stadı çevreleyen yeni bir mimari cephe yaratmak, görünüşü radikal bir biçimde değiştirmek ve de stadın her tarafının kapalı olması” vardı.

15 Dakikada Üstü Açılıp Kapanacak

Bu amaçla GMP/L35/Ribas ortaklığının sunduğu proje, sadece 15 dakika içinde açılıp kapanabilen geri çekilebilir kapak gibi eşsiz teknik ayrıntılara sahip, çelikten asimetrik bir cephe içeriyor. Proje sunumlarının ilk safhasında yalnızca L35 şirketi tarafından önerilen kapak, ikinci safhada diğer üç adaydan da istendi.

Bu önerinin altında yatan fikir, yeni stadyumun anında Real Madrid ile bağdaştırılabilecek bir imaja sahip olması ve her görüş noktasından kendine has bir kişiliğe sahip olması. L35 Başkan Yardımcısı Tristán López-Chicheri, konuyla ilgili “Bu zorlu görevi üstlenmiş olmaktan gurur duyuyoruz ve Madridlilerin Bernabéu’nun bu yeni imajıyla kendilerini özdeşleştireceklerinden eminiz” dedi.

Proje çalışmalarının maç takvimini aksatmadan devam etmesi beklenirken tahliye ve güvenlik önlemleri alınacağından, taraftarlar maçlara gelmeye devam edebilecek.

Yenileme çalışmaları kapsamında, stadyumda içerisinden maçın izlenebileceği çeşitli odaları olan lüks bir otel, alışveriş ve eğlence merkezi de inşa edilecek.

Madrid Şehir Düzenlemesi Genel Planı’nı takiben, L35 stadyum çevresindeki arazi yeniden düzenlenip Paseo de la Castellana’da yeşil alanlar ve yeni bir özel yeraltı otoparkı yapılacak. Bu amaçla, Concha Espina ve Padre Damián arasındaki kavşakta bulunan alışveriş merkezinin yıkımı gerçekleştirilecek. Onun yerine, Padre Damián caddesindeki eğimden faydalanarak yüksekte kalacak bir eğlence ve dinlenme parkı yapılması öneriliyor.

Stadın cephesi, binayı havalandıracak ve onu dış etkilerden koruyan bir muhafaza işlevi görecek ve ihtiyaca göre değişik ölçülerde havalandırma yapabilecek. Ayrıca, binaya hareketlilik sağlayacak bir ışıklandırma sistemi de eklenecek. Hatta bu ışıklandırma, maç sırasında alkışlayan ya da bağıran taraftarlara göre tepki verecek. Elbette bunların hepsi bölgenin yerleşim karakterine saygı duyularak yapılacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın