Raul Sanchez Architects’ten The Rose Gold Apartment

Raul Sanchez Architects’ten The Rose Gold Apartment

Raul Sanchez Architects, Barselona'da bir apartmanı mevcut özelliklerini koruyarak yeniden ele aldı.

Fotoğraflar José Hevia’a aittir.

Barcelona’daki 85 metrekarelik mevcut daire, iki karşıt cephesi olan geniş bir dairenin ikiye bölünmesinin sonucu oluşmuş. Bu cepheler Enric Granados Caddesi’ne ve Ensanche Derecho’daki iç avluya bakıyor. Bölünme sonucunda, merkezdeki erişimden yararlanan orijinal daire bozulmuş. Şimdi ise sirkülasyon, dairenin iç ucunda yer alıyor ve doğal akışı, büyük iç avluya bakan geniş bir iç galeri odasına yönlendiriyor. Zengin çeşitlilikteki nolla mozaiklerinden oluşan mevcut döşeme ise dairede korunmuş.

Yaklaşık 6 metrelik açıklıkta, iki adet yatak odasının dairenin iç kısmına yerleştirilmesine karar verilmiş. Oturma odası, mutfak ve yemek alanlarının ise arka bahçeyle daha cömert bir bağlantıya sahip olması amaçlanmış.

Girişten itibaren iki yandaki metal kaplamalı paneller, sadece iki koyu mavi ahşap rafla kesintiye uğrayarak gün ışığı alan mekanlara doğru yol gösteriyor. Bu paneller, koridor tavanının yüksekliğine kadar uzanan bir kesit farklılığını vurguluyor ve yükseklik çizgisindeki bu değişimler, galeriye bile uzanan bazı bölümlerde belirginleşmeye devam ediyor. Yükseklikteki bu farklılaşma, ince bir renk değişimiyle de vurgulanıyor.

Tüm orijinal döşemeler korunmuş ve gerektiğinde işlenmiş. Sadece mozaiği günümüze ulaşmamış odalarda, hafif kırık beyaz yüzeyli yeni bir mikro çimento döşeme uygulanmış. Rose gold motifi, daire içindeki uygun alanlarda, kendine özgü montajı ile yeniden kazandırılmış.

İki yatak odası, giyinme odası işlevli küçük bir eklentiye ve suya dayanıklı vernikli MDF levhalarla döşenmiş banyolara sahip. Bu malzeme raflarda ve dolap kulplarında da tekrarlanmış. Oturma odasında, galeriye bağlanan iki geçit arasındaki mevcut duvarın bir bölümü, yük taşıma amacını gizler nitelikte altın varakla kaplanmış. Daha sembolik bir yapıya sahip bu duvar, arka bahçeden üzerine düşen ışığı yansıtarak dışarıyla bir bağlantı unsuru olarak hizmet ediyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın