Rauf Denktaş için Anıt Mezar ve Müze Yarışması İlan Edildi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş Anıt Mezarı ve Müzesi Uluslararası Proje Yarışması ilan edildi.

Yarışmanın ilanı 1 Eylül’de KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Toplantı Salonu’nda düzenlenen basın toplantısıyla yapıldı.

Toplantıyı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, Rauf Denktaş’ın oğlu DP Genel Başkanı Serdar Denktaş ve yarışma jürisi başkanı Ekrem Bodamyalızade birlikte düzenledi. Uluslararası açılan yarışma, tek aşamalı olacak ve projeler Türkçe ile İngilizce olmak üzere iki dilde sunulabilecek. Kıbrıs Türk halkının yarım asırdır devam eden özgürlük ve eşitlik mücadelesinin ulusal ve uluslararası platformlarda temsiliyetini simgeleyen Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın anısının yaşatılmasını ve gelecek kuşaklara aktarılmasına katkıda bulunacak bir “Anıt Mezar ve Müze”nin tasarımının hedeflendiği yarışmada, toplam 150 bin TL ödül dağıtılacak. KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın düzenlediği yarışma bugün başlarken, son kayıt günü 12 Kasım olarak belirlendi. Projenin tamamlanmasının ardından 2013 yılı içerisinde inşasına başlanması hedeflenen anıt mezar ve müzenin, bir eğitim merkezi şeklinde yapılması da hedefleniyor.

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner basın toplantısında yaptığı açılış konuşmasında, Kıbrıs Türk halkının tarihinde çok önemli bir yere sahip olan Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’a yaraşır bir anıt mezar ve müze yapılması için çalıştıklarını kaydetti. Sivil toplum örgütlerinin de kendilerine büyük katkı verdiğini vurgulayan Saner, amaç ve hedefin; Denktaş’a yaraşır, anısının yaşatıldığı ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayacak bir müze ve anıt mezar yapılması olduğunu söyledi. Saner, Kıbrıs’ta imzalanmış bir barış olmadığını, ancak Kıbrıs’a barış getiren en önemli isimlerden birinin Denktaş olduğuna işaret ederek, yarışmanın ilanını 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde yapmayı uygun bulduklarını belirtti ve yarışmanın detaylarını paylaştı. Yarışmanın uluslararası açıldığını, çünkü Denktaş’ın uluslararası bir lider olduğuna dikkat çeken Saner, Denktaş’a yaraşır bir anıt mezar ve müze yaptırmanın görevleri olduğunu vurguladı. Ersan Saner, kendilerine destek veren ve katkı koyan herkese teşekkürlerini de sundu.

Serdar Denktaş da, Bakan Saner ile ekibini ortaya koyduğu çabadan ve ciddi çalışmalardan dolayı kutlayarak, yarışma sonucunda Denktaş’ın karakterini yansıtan ve Kıbrıs Türk halkının mücadelesini anlatan bir projenin ortaya çıkacağına inanç belirtti. Denktaş, inşası yapılacak olan anıt mezar ve müzenin sadece kutlama, anma veya bayramlarda değil, her zaman gezilecek, Kıbrıs Türk halkı ve KKTC’yi ziyaret edenleri bilgilendirecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

Yarışmanın Dünya Barış Günü’nde ilan edilmesinin de büyük bir anlam taşıdığını ifade eden Denktaş, projeye katkı koyan herkese teşekkür etti ve başarılar diledi.

Yarışmanın Jüri Başkanı Ekrem Bodamyalızade ise yarışmanın teknik bilgileri hakkında bilgiler vererek, şartnamenin ücretsiz olarak alınabileceğini kaydetti.

Yarışma takvimine göre, soru sorma için son tarih 1 Ekim, yanıtların gönderilme tarihi 8 Ekim, yarışmaya kayıt için son tarih 12 Kasım yerel saat 17.00, projelerin son teslim tarihi 7 Aralık yerel saat 17.00, jüri değerlendirme toplantısı tarihi 14 Aralık, yarışma sonuçlarının ilan tarihi 18 Aralık olacak. Kolokyum ve sergi ise 27 Aralık tarihinde Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde yer alacak.

Yarışmaya katılacak olanların uyması gereken şartlar da şöyle:

“a. Şartnameyi ücretsiz olarak www.denktascompetition.com web adresinden edinerek ‘kayıt formu’nu (Ek:1) doldurmak ve info@denktascompetition.com e-mail adresine göndermek (Ekip olarak katılanlardan bir kişinin bu şartı yerine getirmesi yeterlidir. Kayıt yaptıranlar Şartname koşullarını aynen kabul etmiş sayılırlar),

b. KKTC’den katılacak yarışmacılar için Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin, ilgili meslek odası üyesi olmak; yurt dışından katılacak yarışmacılar için ise kendi ülke mevzuatlarına uygun olarak yetkilendirilmiş mimarlık, mühendislik, peyzaj mimarlığı, şehircilik dallarındaki meslek oda ve kuruluşlarına üye olmak; ve meslekten men cezalısı durumunda olmamak,

c. Yarışma Şartnamesinde öngörülen özel koşullara uymak.”

Ödüller

Yarışmada birincilik ödülü 50 bin TL, ikincilik ödülü 30 bin TL, üçüncülük ödülü ise 20 bin TL olacak. Yarışmada beş adet de eşdeğer mansiyon ödülü verilecek ve her bir mansiyon için 10 bin TL ödül sunulacak.

Jüri Üyeleri ve Raportörler

Yarışmada Jüri Üyeleri ve Raportörler ise şöyle:
Danışman Jüri Üyeleri: Türkiye Cumhuriyeti 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş’ın oğlu DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı Plan Proje Müdürü Nazmiye Çelebi.

Teknik Danışman Juri Üyeleri: Mimar ve Şehirci Hakkı Atun, Tiyatro Sanatçısı Hilmi Özen, Prof. Dr. Vamık Volkan, Tasarımcı / Müzeolog Burçak Madran.

Asil Jüri Üyeleri: İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Alper Ünlü, BA (Hons), Dip Arch, PPRIBA, FRSA, Hon AIA Mimar Jack Pringle, DAÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Şebnem Hoşkara, KTMMOB Mimarlar Odası Başkanı Azmi Öge, KTMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Özgün Akcan, Serbest Mimar Juri Başkanı Ekrem Bodamyalızade, Y.Mimar Müh. Serbest Mimar Yücel Köken.

Yedek Jüri Üyeleri: Planlama ve İnşaat Dairesi Y. Mimar Senal Sarper, Planlama ve İnşaat Dairesi İnşaat Mühendisi Nazife Yılmaz.

Raportörler: Y. Mimar – University of Strathclyde/DAÜ- UKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Pınar Uluçay, Mimar / İçmimar Planlama ve İnşaat Dairesi Özge Yücesoy, Mimar Bahar Uluçay.”

Yarışma hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın