Rastlantısal Konumlandırılmış Bir Konut Projesi

B Arquitectos tarafından tasarlanan Amaluna House, Kolombiya’nın Envigado şehrinde yer alıyor.

Fotoğraflar: Alejandro Arango

Tasarımcılar bu kır evinin kapsamlı projesi üzerine çalışırken ana alanları 11 farklı hacme bölmüşler. Hacimler belirlendikten sonra ise onları, geniş düz alan içerisinde rastlantısal olarak yerleştirmişler.

Sekiz hacmi tek katta, kalan üç hacmi ise diğer iki katta çözümlemişler. Bu sayede yapı ile topoğrafya arasında uyum yakalanmış; koridora geçiş sağlanmış ve mutfağa ikinci bir erişim yolu açılmış.

Hacimler, düzensiz yerleşimlerine rağmen sirkülasyona uygun konumlandırılmış. Bunun yanı sıra odalar ve yemek alanı güneye, servis alanları ise kuzeye bakacak şekilde yerleştirilmiş.

Bir zar atışında olduğu gibi evdeki her bir hacmin pozisyonu rastlantısal, ancak belli başlı kurallar çerçevesinde belirlenmiş. Ortak kullanım alanları (lobi, koridorlar, bahçeler, teraslar vb.) evde bir bütünlük sağlamış ve doğal ışığın evin içerisine bol miktarda alınmasına olanak tanımış.

Üç boyutlu düzensizlik; daha fazla geçirgenlik, ışık erişimi ve havalandırmaya olanak tanımış. Aynı zamanda cephe malzemeleriyle de kontrast oluşturmuş: grafit renkli metal paneller, açık renk beton ve siyah taş kaplama.

İç mekanda her bir hacimde, çatı pencereleri ile doğal ışığa erişim sağlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın