Putin, Vladivostok’u 35 milyar dolara İstanbul’a benzetecek

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Moskova ve St. Petersburg ve Soçi'nin ardından Vladivostok'u uzak doğunun önde gelen kentleri arasında oturtmak için harekete geçti.

Pasifik kıyılarında Rusya’nın Çin, G. Kore ve Japonya’ya açılan kapısı olan Vladivostok şehri uzak doğunun başkenti statüsünü 2012 yılında burada toplanacak APEC ülkeleri zirvesiyle kazanmış olacak. Dördüncü başkentin simgesi ise tıpkı İstanbul’da olduğu gibi köprüleri olacak.

Şimdiden 20 milyar dolar

Rusya yönetiminin ‘Yeni İstanbul Boğaz köprüsü’ ve ‘San Francisco Golden Gate’ olarak adlandırdığı 2 kilometre uzunluğundaki ilk köprü Vladivostok şehriyle APEC zirve toplantılarının yapılacağı Russki adasını birbirine bağlayacak. İkinci 1.4 km uzunluğundaki İstanbul haliç köprüsü benzeri yapı ise şehir limanı ‘Altın boynuz’ üzerinden geçecek. Putin’in bölgedeki temsilcisi olan Aleksandar Meçevski, Vladivostok şehrinin İstanbul benzeri çehreyle Rusya’nın dördüncü başkenti haline getirilebilmesi için şimdiden 20 milyar dolar harcandığını açıkladı. Bu para iki dev köprünün sadece ana iskeletlerinin inşasına yeterken proje tamamlandığında harcamaların iki katına çıkacağı tahmin ediliyor. Vladivostok inşaat alanlarında Türkiye’den de yüzlerce işçi emek veriyor.

Soçi’ye 75 milyar dolar

Putin’in Rusya şehirlerinin birer birer elden geçirerek değişik vesilelerle dünya merkezleri haline getirmesi fikri daha 2006 yılında benimsenmişti. İlk pilot bölge 2014 yılı kış olimpiyatlarının yapılacağı Soçi şehri olmuştu. Buraya tahminlere göre şimdiye kadar 50 milyar dolar harcandı. Soçi’de işler tamamlandığında maliyetin 75 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor. Vladivostok projesinin maliyetinin 35 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın