Püskürtme Ev

Yıllar süren testlerin ve maketlerin ardından Patrick Tighe Architecture sprey köpükten ev yapmaya neredeyse hazır.

@Patrick Tighe Architecture

Poliüretan sprey köpük yalıtım için kullanılan bir malzeme olarak biliniyor. Patrick Tighe Architecture’ın tasarladığı sprey ev ise poliüretan kullanılarak daha fazlasının yapılabileceğini gösteriyor. Yıllar süren denemelerden sonra, firma poliüretandan yapılacak ilk ev için kolları sıvadı. Çelik barlardan bir kafesle desteklenecek sprey köpük evin temelini, duvarlarını ve çatısını şekillendirecek. Kaliforniya eyaleti sınırları içindeki Pioneertown’da yapılacak aile evi; yuvarlak hatlara ve küresel iç mekanlara sahip, su kabağı benzeri bir yükselti olacak.


@Patrick Tighe Architecture

Minimum malzeme ve iş gücü gerektiren evin metrekaresinin 125 dolara mal olması bekleniyor. Soya bazlı köpük kullanılarak yapılacak yapıların çevreye zararının beton evlere oranla kayda değer ölçülerde az olacağı öngörülüyor. Prototip evin performansı değerlendirilirken, yapım aşamasında betonla inşa edilen bir evin yarısından daha az fosil yakıt kullanıldığı ve köpük evin inşaatından sonra beton bir yapıdan %90 daha az inorganik madde salınımı yaptığı görüldü.


@Patrick Tighe Architecture

Firmanın yaptığı geçmiş araştırmalar 2011’de  Southern California Institute of Architecture’da yaptıkları geçici bir yerleştirmeye dönüşmüştü. Yüksek ve düşük yoğunluklu köpüğü beraber kullanarak yaptıkları 55 m²’lik parabolik odanın yüksekliği 6 m, duvarlarının kalınlığı ise 7,5 cm idi.


SCI-Arc’taki yerleştirmeden imaj


SCI-Arc’taki yerleştirmeden imaj

Yeni inşa edilecek evin duvarları ise daha kalın olacak. Ekip evin detaylarının birebir modellerini tamamladı, şimdi ise en uygun yalıtım malzemesinin ne olacağı düşünülüyor. 

Sprey ev projesi bu sene American Institute of Architects’in dergisi Architect’in her sene araştırma ve teknolojiyi temelli projelere verdiği R+D Awards’ı alan 14 projeden biri oldu. 

Yapılması planlanan evin planı

 

 

 

Yapılması planlanan evin kesiti

Etiketler

Bir yanıt yazın