Prototipten Ürüne: Saç Jölesi Kavanozu

"Prototipten Ürüne" haber serisinin ilk konuğu olan Orhan Irmak Tasarım ile Hobby markası için tasarladıkları jöle kavanozunun tasarım sürecini konuştuk.

Ürün tasarlama işi size nasıl geldi?

Daha önce Hobby markalı şampuan ve duş jeli etiketlerinin tasarımını biz yaptığımız için firma ile tanışıyorduk. Bu sefer bir endüstri ürünleri tasarımı projesi yani saç jölesi kavanozunun tasarımı için bizimle çalışmak istediler. Hobby markası jöle pazarında %35’lik pazar payı ile lider konumda. Portföyünde bulunan 15 farklı ürünle farklı saç çeşitleri için saç şekillendirme çözümleri bulunuyor. Dolayısıyla hem pazar liderinin ambalajını tasarlamak üzere yola çıktığımız hem de geniş bir ürün ailesine dokunacağımız bir projeydi.

Üründe kullanılacak malzemeye nasıl karar verdiniz?

Üründe malzeme ile ilgili bir değişikliğe gidilmedi. Yani mevcutta piyasada olan bir ambalajı yeniden tasarladık. Dolayısıyla yeni bir malzeme kararı gibi bir süreç yaşanmadı.

Yaptığınız tasarım ile çıkan ürün aynı oldu mu, süreçte yaşadığınız zorluklar tasarımda değişikliklere gitmenize sebep oldu mu? Üretim aşamasında karşınıza çıkan zorluklar nedir?

İlk yaptığımız tasarım alternatifleri arasından seçilen ile çıkan ürün arasında çok büyük bir değişiklik olmadı. Hatta kavanoz neredeyse aynı kaldı ama kapakta bazı değişikliklere gittik. Ancak bu üretim zorluğu ile ilgili değildi, daha çok strateji değişikliği ve görsel kimlik ile ilgiliydi. İlk başta kapağın değişmemesi planlanmıştı, dolayısıyla kapağa dokunmadan kavanoza odaklandık. Daha sonra kapağın da değişimi söz konusu olunca yeni bir kaç çalışma da kapak için yapıldı.


Ürün için hazırlanan prototip

Kapaktaki çalışma da tamamlanınca prototip sürecine geçildi. Üç boyutlu yazıcıdan alınan maket, görsel olarak onaylandı ve daha sonra kalıba dönük detaylandırmalar yapılmaya başlandı. Bu noktada bir sorun yaşadık çünkü kalıba dönük çizimlerle bizim tasarım çizimlerimiz arasında ciddi farklılıklar vardı. Üretimi daha kolay ama görsel açıdan isteklerimizi karşılamayan bir yorumla karşılaşınca kalıp çizimleri için farklı bir partner ile ilerlemeye karar verdik. Orada çıkan sonuçlar ilk tasarımlarımız ile örtüşüyordu ve dolayısıyla benzer bir sıkıntı yaşamadan üretim aşamasına geçildi.


Ürün için hazırlanan prototip

Bu ürün hangi ihtiyacı karşılıyor?

Bu ürün hem tüketici hem de marka tarafında bazı ihtiyaçları karşılıyor. Tüketici tarafında karşıladığı en temel ihtiyaç kavanozun kolay kavranıyor oluşu ki jöle kullanırken ellerin ıslak ve kaygan oluşundan dolayı bu çok kritik bir ihtiyaç. Marka tarafında karşıladığı ihtiyaç ise Hobby saç jölesinin modern ve erkeksi bir görünüme kavuşmuş olması.

Nihai tüketiciden ürün ile ilgili nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?

Hobby Energy Jöle ambalaj değişikliğinden sonra satış rakamları %13 oranında arttı. Tasarımda yapılan değişiklikler sonucunda daha maskülen görünüm kazanan jöle kavanozu hakkında tüketicilerden olumlu geri dönüş alındığını da firmadan öğrendik.

Orhan Irmak Tasarım Hakkında

2004 yılında Dr. Orhan Irmak ve Gökhan Irmak tarafından kurulmuş olan Orhan Irmak Tasarım, Türkiye’de yaratıcı ambalaj tasarımı alanında hizmet veren en önemli tasarım ofislerinden biridir. 12 kişilik profesyonel bir ekibe sahip olan Orhan Irmak Tasarım, bugün hem Türkiye’den hem de birçok yabancı ülkeden global markalara yaratıcı ambalaj tasarımı alanında hizmet vermektedir. Red dot, Pentawards, WorldStar, Design Turkey, Ambalaj Ay Yıldızları gibi birçok ulusal ve uluslararası tasarım yarışmasında 50’den fazla ödüle sahip olan Orhan Irmak Tasarım, GLBA – Global Local Branding Alliance kurucu üyesi ve Türkiye & Ortadoğu temsilcisidir.

www.orhanirmak.com

Etiketler

Bir yanıt yazın