”Projeyi Ünlü Bir Mimara Yaptırabilirdik Ancak Yarışma Kültürüne Katkı Sağlamak İstedik”

MTSO Hizmet Binası ve İş Merkezi Mimari Fikir Yarışması Kolokyumu 24 Kasım'da Mersin'de yapıldı.

{video640 src=”http://player.vimeo.com/external/54365293.hd.mp4?s=65a016594425f188fe8ebf484857e659″}

{video640 src=”http://player.vimeo.com/external/54365294.hd.mp4?s=467428f4721f9693568ef61d5e9ec71c”}

Kolokyum, yarışmanın danışman jüri üyesi ve MTSO yönetim kurulu başkan yardımcısı Serdal Kuyucuoğlu’nun açılış konuşmasıyla başladı. Mersin’in kentleşme sürecinden bahseden Kuyucuoğlu, MTSO binasının yapılacağı bölgeyi bir cazibe merkezi haline getireceğini ve çevresine doğal bir kentsel dönüşüm etkisi yaratacağını belirtti.

Serdal Kuyucuoğlu ”İsteseydik bu işi ünlü bir mimara yaptırabilirdik. Ancak yarışma kültürüne bir katkı vermek istedik. Yarışma kültürü, profesyonellerden destek almaktır, güzel fikirleri çoğaltmaktır. Umarım bu diğer kurumlara örnek olur ve Mersin kaliteli mimari değeri olan örnek binalarla dolar, daha estetik Mersin yaratılır ve yaratılmaya çalışılır,” diyerek yarışma kurumuna verdikleri önemden söz etti. Kuyucuoğlu, yarışma katılımcılarına, Mimarlar Odası Mersin Şubesi’ne, Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ne ve jüri üyelerine teşekkürlerini sunarak konuşmasını tamamladı.

Jüri başkanı Mersin Üniversitesi Dekanı Canan Birsel, jüri üyelerinden ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nden Prof.Dr. Celal Abdi Güzer, Mimar Kaya Arıkoğlu, Mersin Mimarlar Odası’ndan Sabri Konak, Mersin Üniversitesi’nden Evrim Demir Mishchenko ve Yrd.Doç.Dr Fikret Zorlu kolokyumda yer aldı.

Canan Birsel yarışmanın hedeflerini anlatarak konuşmasına başladı. Yarışmanın öncelikli amacı olarak yarışma yoluyla proje elde edilmesine öncülük etmek, mimari tasarım kalitesinin gelişmesini sağlamak, kente özgün mimarlık eserleri kazandırmak olduğunu belirtti. Proje değerlendirme sürecinde kamusal alan üretimine ve canlı bir çekim odağı oluşturabilicek projeleri önemsediklerini ve bu doğrultuda sonuca vardıklarını açıkladı. Jüri Başkanı, yenilikçi, inovasyon getiren yeni mimari fikirlerin yarışmalarla elde edilebileceğini vurgularken, projelerde simge değeri yüksek, kente yeni bir odak kazandırma potansiyeli barındıran, yeni kamusal mekan yorumları getiren ve iklime uygun projelere özel değer verdiklerini belirtti.

Kolokyumda yarışmaların özgürlükçü bir yaklaşımın olması gerektiğini belirtilerek, Çamlıca Cami yarışması da eleştirildi.

3 adet eşdeğer ödül verilen yarışmada Kaya Arıkoğlu, MTSO’nun yarışmayı fikir yarışması olarak açmak istemesinin yarışmanın değişik fikirleri tartışıp görmek olduğunu, sonrasında da seçim yapma kararının doğru bir sonuç doğurduğunu belirtti.

Ödüllerin verilmesinin ardından MTSO yönetim kurulu başkan yardımcısı söz alarak yarışmaya katılan herkese teşekkürlerini iletti ve yarışma sergisine geçildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın