“Pritzker Ödülü’nde Eşitlik İstiyoruz”

Harvard'lı öğrencilerden Pritzker Jürisi'nin Denise Scott Brown'un isteği üzerine kaleme aldığı yazıya verilen olumsuz karara karşılık geldi.

Harvard’s Women In Design grubu Pritzker Jürisi’nden ödül kurallarını tekrar değerlendirmelerini talep etti.

Öğrenciler şimdiki jüriden, geçen ay açıklanan, Scott Brown’un kocası ve ortağı Robert Venturi’nin 1991’de aldığı Pritzker’e geçmişe yönelik bir katılım yapılamayacağına dair açıklamanın tekrar değerlendirilmesini talep etti.

Jüriye gönderilen mektupta öğrenciler, Harvard’s Women In Design grubu üyeleri olarak, ödül kurallarının ekrar gözden geçirilemez olduğuna dair düşünceyi reddediyor.

Daha önce önerdikleri ve toplumsal bir protestoya dönüşen Scott Brown davası ve en son 2012 ödüllerinde Wang Shu’yu ödüllendirip eşi ve ortağı Lu Wenyu’yu ihmal etmeleri Pritzker Ödülü’nün karar aşamasındaki felsefik ve pratik kusurları açığa çıkardı.

Grubun 11 Temmuz 2013’teki açıklaması şu şekilde:

“İçlerinde 9 Pritzker kazananının da bulunduğu 18.000’den fazla insanın imzaladığı kampanyamıza verdiğiniz yanıtı aldık. Eşitlik fikrimizin arkasındayız.

14 Haziran tarihli mektubunuzda ‘Bir jüri kendisinden önceki jürilerin dosyalarını tekrar açamaz ya da işleri hakkında ikinci bir tahmin yapamaz. Böyle birşey daha önce de hiç yapılmadı’ ifadesi yer alıyor. Şu var ki Pritzker Mimarlık Ödülü’nün kuralları Pritzker Mimarlık Ödülü tarafından konuluyor. Dolayısıyla sizin 1991’deki ödülü tekar gözden geçirmemeniz bir tercihtir.

Bizim başvurumuzun doğasının farkı önemlidir. Başvurumuzun amacı, Pritzker Jürisi’nin ödüle layık gördüğü işlerde Denise Scott Brown’un katkısının açık olarak tanınmasını sağlamaktır. Biz ciddi olarak özellikle kadınların ayrılmasına yol açan ve erkek kahraman mitini sürdüren Pritzker Ödülü’nün verilmesi aşamasında sistematik bir önyargı olduğundan endişeliyiz. Sadece bir yıl önce Lu Wenyu’nun ismi, ödüle layık görülen eşi Wang Shu’yla yaptığı projelerde yer almadı. Şahsi firmalarında eşit ortak olan Denise Scott Brown ve Lu Wenyu erkek partnerlerine duyulan saygının aynısına layıklar. Bu önyargılara karşı bir tavır haksızlıkların bir daha yaşanmayacağını garanti etmek olacaktır.
Şu anki Pritzker Jürisi kaydın düzeltilmesi için yetki kullanmalı. Bunu yaparak, mimarlık mesleğinde ilerlemek ve yaratıcılığın tüm potansiyelinin ortaya çıkması için eşit tanınmanın gerekli olduğunu anlatan bir mesaj iletecektir.

Sizden kısa zamanda mimarlık mesleğinde birlikte çalışabilmek için eşitliği getirmenizi bekliyoruz.

Women in Design, Harvard Üniversitesi”

Kampanyanın bir uzantısı olarak öğrenciler Design for Equality adında yeni bir grubun açıldığını duyurdu.

Etiketler

Bir yanıt yazın