Pritzker Ödülü de Sorgulanır mı?

Patrik Schumacher, Pritzker Ödülü'nün değişen içeriğini eleştirdi.

Mimarların üretimlerini desteklemek üzere dağıtılan mimarlık ödüllerinin çoğu artık tartışmalı olarak görülüyor. Kimisi o mimarın prestijini arttıran bir değer barındırırken kimisi de popüler kültürün cazibesi ve network becerisinin bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Prestijli mimarlık ödüllerinin başında gelen Pritzker de “içeriği değişiyor mu?” diye sorgulanarak bu tartışmalara dahil olmuş oldu.

Pritzker Ödülü’nün bu seneki sahibinin, aynı zamanda 15. Venedik Mimarlık Bienali’nin de küratörü olarak seçilen Alejandro Aravena olarak açıklanması üzerine yorumlarını paylaşan mimar ve araştırmacı Patrik Schumacher, ödülün artık “insanlık için yapılan çalışmalara verildiği izlenimi yarattığı”nı belirtti.

Schumacher yazısında ayrıca, mimarlığın rolünün de değiştiğine vurgu yaparken, “mimarın rolü artık sosyal ve toplumsal ihtiyaçlara yanıt vermek olarak görülüyor,” diyor.

Aravena’nın işlerine büyük saygı duyduğunu da ekleyen mimar, bu yılki ödüle itiraz etmediğini fakat ödülün içeriğinin, çağdaş mimarlığa katkı ve disiplinde özgünlük arayışına dair bir seçim cesaretinden yoksun olduğunu düşündüğünü söylüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın