Pritzker Ödülü Bu Sene Japonya’ya Gitti

Geçtiğimiz ay tamamlanan Rolex Learning Center ile isimlerinden sıkça söz ettiren Kazuyo Sejima ve Ryue Nishizawa (SANAA) şimdi de aldıkları Pritzker Ödülü ile mimarlık dünyasına isimlerini kalın harflerle yazdırdılar.

Aynı zamanda 2010, SANAA’nın senesi sayılabilir. Daha önce de ortaklardan Kazuyo Sejima Venedik Mimarlık Bienali’nin küratörü olarak açıklanmıştı.SANAA’nın başta Japonya olmak üzere, Fransa, Almanya, İngiltere, Hollanda, İsviçre, İspanya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde tamamlanmış binaları bulunuyor. Nagano Japonya’daki O-Museum, Almere Hollanda’daki Stadstheater Almere “De Kunstlinie”, Kanazawa Japonya’daki 21. Yüzyıl Çağdaş Sanat Müzesi, Toledo ABD’deki Toledo Müzesi Cam Sanat Pavyonu, Essen Almanya’daki Zollverein School ve New York’taki New Museum belli başlı çalışmaları arasında sayılabilir.

Ödül Dördüncü Kez Japonyalı Mimarlara Veriliyor

Ödül kazandıklarını öğrendikten sonra Kazuyo Sejima’nın tepkisi şu şekilde oldu, “Böyle bir ödül kazanmak beni heyecanlandırdı. Pritzker (Hyatt) Vakfı’na, jüri üyelerine, bizimle çalışan işverenlere ve bütün destek verenlere teşekkür ediyorum. Bu ödül ile beraber daha iyi mimarlık yapmaya devam edeceğim.”

Benzer bir tepki de diğer ortak Ryue Nishizawa’dan geldi, onun açıklaması şu şekilde oldu, “Bu ödülü büyük bir alçakgönüllük ile alıyorum. Aynı zamanda çok gururlandım ve şaşırdım. Bu ödülün çabalarımızı cesaretlendirmek için verildiğini anlıyorum ve kabul ediyorum. Aynı zamanda bu ödül bana dinamizm kattı ve daha önce hiç bu şekilde hissetmemiştim.”

Hyatt Vakfı başkanı Thomas J. Pritzker ise bu seneki ödül ile ilgili şunları söyledi, “Üçüncü kez ödül iki kişiye birden veriliyor. 1988 yılında Oscar Niemeyer ve Gordon Bunshaft; 2001 yılında Jacques Herzog ve Pierre de Meuron ödülün sahipleri olmuşlardı. Bunun yanında daha önce Japonyalı mimarlara 3 kez ödül verilmişti. 1987 yılında Kenzo Tange, 1993 yılında Fumihiko Maki ve 1995 yılında Tadao Ando ödül alan isimlerdi.”

Jüri başkanı Lord Palumbo, jürinin genel görüşlerini şu şekilde aktardı, “Onların mimarlığı aynı zamanda zarif ve güçlü; kusursuz ve akıcı; dahice yalnız fazlaca ya da açıkca zeki değil. Binalarının tasarımı başarılı bir şekilde bağlamı ve içeriği ile bağlantıya geçiyor.” Bu seneki jüride Lord Palumbo dışında Alejandro Aravena, Rolf Fehlbaum, Carlos Jimenez, Juhani Pallasmaa, Renzo Piano ve Karen Stein yer alıyordu.

Ödül Töreni New York’ta

Ödül bu sene 17 Mayıs’ta New York’taki Ellis Adası’nda yapılacak törenle verilecek. Mimarlara 100.000 Dolar para ödülünün yanı sıra bronz madalya da hediye edilecek. Ödül her sene farklı bir kentte veriliyor. 2006 senesinde Paulo Mendes da Rocha’ya ödül İstanbul’da verilmişti.

Geçtiğimiz 10 sene içerisinde ödül kazanan isimler şunlar olmuştu:

2009 Peter Zumthor, İsviçre
2008 Jean Nouvel, Fransa
2007 Richard Rogers, Birleşik Krallık
2006 Paulo Mendes da Rocha, Brezilya
2005 Thom Mayne, Amerika
2004 Zaha Hadid, İngiltere
2003 Jørn Utzon, Danimarka
2002 Glenn Murcutt, Avustrulya
2001 Jacques Herzog and Pierre de Meuron, İsviçre
2000 Rem Koolhaas, Hollanda

Etiketler

Bir yanıt yazın