Pritzker Ödüllü Ofis SANAA’dan Yeni Bir Proje: Sidney Modern Müzesi

Pritzker Ödüllü Japon mimarlık ofisi SANAA, Avustralya’nın Sidney kentinde bulunan New South Wales Sanat Galerisi'ni Sidney Limanı'na doğru inen bir dizi pavyonla genişletti.

3 Aralık’ta açılışı yapılan olan Sidney Modern Müzesi binası halka açık bir sanat bahçesiyle birbirine bağlanan iki bina ile mevcut sanat galerisinin 19. yüzyıl neo-klasik mimarisiyle tezat oluşturacak şekilde tasarlanmış.

SANAA, Sidney Limanı’ndaki Woolloomooloo Körfezi’ne bakan bir yamaçta göze çarpan bir konumda yer alan yapının doğal konumla uyum içinde hareket etmesini amaçlamış.

SANAA ortakları mimari Kazuyo Sejima ve Ryue Nishizawa, çevresiyle uyumlu, şehir, park ve limanla nefes alan bir sanat müzesi binası tasarlamayı hedeflemişler.

Bina, New South Wales Sanat Galerisi’nin sergi alanını neredeyse iki katına çıkaran 7.000 metrekarelik galeri alanı içerecek şekilde planlanmış.

Bina merkezinde en yüksek noktası on bir metreyi aşan liman manzarasına sahip büyük, cam duvarlı bir atriyum etrafında gruplanmış, birbiriyle iç içe geçmiş doğrusal pavyonlardan oluşan bir küme şeklinde tasarlanmış.

Alt katlarda duvarları inşa etmek için, Avustralya’nın Yeni Güney Galler eyaletinden temin edilen sıkıştırılmış toprak malzemeler kullanılmış.

Üst katlara, Kraliyet Botanik Bahçeleri ve Sidney Limanı manzarasına hakim olmak için cam duvarlar yerleştirilmiş. Pavyonların üstünde ve arasında, çeşitli sanat enstalasyonlarına ev sahipliği yapmak üzere kullanılacak toplam 3.400 metrekarelik avlular ve çatı terasları tasarlanmış.

Yapının giriş katında Aborjin ve Torres Boğazı Yerlileri sanatına adanmış bir galeriyi içeren geniş bir sergi alanı oluşturulmuş.

Alt katlarda her biri 1.000 metrekarenin üzerinde ve 5,5 metre yüksekliğinde tavana sahip iki galeri olmak üzere toplam dört galeriye daha yer verilmiş. Binada ayrıca bir dizi küçük sergi alanı, çocuklar ve okul grupları için eğitim stüdyoları ve bir de özel multimedya stüdyosu tasarlanmış.

Mimari, galerinin orijinal binasına zıt olacak şekilde tasarlanmış. Binanın altında bulunan ikinci dünya savaşından kalma yedi metre yüksekliğinde tavanlara sahip bir donanma yakıt deposu, Tank adlı 2.200 metrekarelik bir sergi alanına dönüştürülmüş.

Sydney Modern binası, Yeni Güney Galler’de yapılan Green Star (uluslararası kabul görmüş bir Avustralya sürdürülebilirlik derecelendirme ve sertifikasyon sistemi) tasarım derecesine sahip olan ilk halka açık sanat müzesi olma özelliği de taşıyor. Bina, giriş pavyonunun çatısındaki güneş panelleri tarafından üretilen enerjinin yüzde 10’u ile tamamen yenilenebilir enerji ile çalışıyor.

Sydney Modern Müzesi binası, Japon mimarlık stüdyosu SANAA’nın Avustralya’daki ilk projesi.

Etiketler

Bir yanıt yazın