Prentice Kadın Hastanesi Yıkıldı

2013 yılında yıkım izni alınan Amerika'nın modern yapılarından Bertrand Goldberg tasarımı Prentice Kadın Hastanesi artık yok.

1975’te inşa edilen Prentice Kadın Hastanesi, bir hastanenin nasıl bir forma sahip olması gerektiğine dair yenilikçi bir düşünceydi. Zamanının mühendislik sınırlarını zorlayan, Şikago’nun simge yapılarından sayılan bu bina son döneminde Northwestern Üniversitesi’nde hastane olarak kullanılmıyordu. Üniversite yöneticileri ise medikal araştırmaların yapılabileceği bir mekana ihtiyaçları olduğunu ve Prentice’in ne yazık ki bu işlevi yerine getirecek altyapıya sahip olmadığı için yıkılması gerektiğini savunuyorlardı. (Konuyla ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak ve yapıyla ilgili değerlendirmelerin yapıldığı belgeseli izlemek için tıklayın.)

Bu ikonik yapının korunması için kapsamlı bir mücadele verildi, ancak Perkins+Will’in tasarladığı yeni Biyomedikal Araştırma Merkezi’nin yapılabilmesi için birkaç ay önce yıkıldı.


Perkins+Will tasarımı yeni Biyomedikal Araştırma Merkezi

4 yıllık koruma mücadelesinde Şikago Simgeleri Komisyonu’na ve valiye, yapının tarihi eser olarak tescillenmesi, modern kullanım için adapte edilmesi veya kamuoyunun ne istediğinin anlaşılması için yarışma açılması gibi çeşitli öneriler sunulmuştu. 

Yıkım sonrasında, National Trust for Historic Preservation Prentice Kadın Hastanesi’nin yıkım sürecini belgeleyen hızlandırılmış bir video yayınladı. Yerine başka bir bina yapılacak olsa da, bu görüntüler türünün tek örneği yapıyı asla unutturmayacak.

Bir yapının yok oluşu:

Etiketler

Bir yanıt yazın