Prato Kent Parkı Yarışması’nı Kazanan Ekip Belli Oldu

OBR Paolo Brescia ve Tommaso Principi ile Michel Desvigne Paysagiste, Ocak 2016'da Prato Belediyesi tarafından açılan uluslararası, 2 aşamalı tasarım yarışmasında birincilik ödülünü kazandı.

Jüri, mimar Bernard Tschumi’nin başkanlığında, 30 Eylül Cuma ve 1 Ekim Cumartesi günü, 10 finalist arasından kazananı belirlemek için toplandı. Kazanan proje, Prato şehrine orijinal, yenilikçi, ve pratik çözümler sunabilmesi açısından dikkat çekti.


Yarışma alanı

Yarışmanın konusu, yaklaşık 3 hektarlık, eskiden yerinde kentin hastanesinin bulunduğu, şehir duvarları ile çevrelenmiş olan bir alanda yeni bir kentsel park alanı tasarlanmasıydı. 

Bu yeni park, tarihi kente hitap eden çağdaş kentsel alan ihtiyacını tekrar yorumluyor. Kazanan proje Prato şehrinin kentsel dokusuna ve onun düzenli yanına çok fazla dikat ediyor…

Proje bu sebeple, kentin belleğinden ve kentin orijinal dokusunun soyutlanmasıyla başlıyor. Proje, kent duvarlarını vurguluyor, İtalyan Rönesans bahçelerinin izlerini hatırlatıyor, perspektiflere, çitlere, çardaklara uygun olarak organize ediliyor ve tüm bunları çağdaş bir dille tekrar yorumluyor. Alanın kuzeyindeki pavyon tek katmanlı bir yapı halinde parka doğru açılıyor. Restoranların ve park ile ilişkili diğer işlevlerin arkasında, sanatçı atölyeleri ve geçici sergiler için geniş bir alan bulunuyor.

Tasarımcılar proje hakkında “Parkın kendisi, konumunu açık hava müzesine yükseltiyor. Parkın merkezinde geçici heykeller sergileniyor, bitki koleksiyonları sadece botanik özellikleri değil estetik yanları, renkleri, canlılıkları değerlendirilerek de seçilecek. Böyle bir durumda, bu doğal bileşenlerin kendileri de birer sanat eseri olacak,” diyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın