Prag’ın Kalbinde Yükselen Yeni Simge: Masaryčka’nın Dönüşümü

Prag'ın tarihi dokusunu modern bir anlayışla birleştiren sürdürülebilir bir yapı olan Masaryčka, yeni ofis ve perakende alanlarıyla şehre yeni bir soluk getirerek ve demiryolu ulaşımını modernize ederek şehre entegre bir ulaşım merkezi oluşturmayı hedefliyor.

©BoysPlayNice

Zaha Hadid Architects tarafından tasarlanan ve cepheleri tamamlanan Prag’daki Masaryčka Binası, şehir için yeni sivil alanlara erişim sağlayacak dolaşım yolları ile tanımlanıyor.

Kentin kurumsal sektörünün devam eden büyümesini 21. yüzyıl çalışma modellerine uygun olarak tasarlanmış ofis alanlarıyla karşılayan 28.000 metrekarelik Masaryčka ofis ve perakende binası, doğu bölümünde yedi kat, batı ucunda ise dokuz kattan oluşuyor.

Çek Demiryolları’nın tarihi Masaryk Tren İstasyonu’nu çağdaşlaştırarak kısmen demiryolu rayları üzerinde yeni bir kamusal meydan yaratmasıyla bütünleşen Masaryčka’nın tasarımı, aşağıdaki demiryolu platformlarına erişilebilirliği artıracak ve istasyonun her iki tarafındaki Florenc ve Hybernská arasında yeni yaya yolları sağlayacak.

Güneyde Masaryk İstasyonu’nun demiryolu platformları, kuzeyde Na Florenci Caddesi ve doğuda Wilsonova yükseltilmiş otoyolu ile sınırlanan Masaryčka, onlarca yıldır terk edilmiş halde duran metruk bir alan üzerine inşa edilmiş.

Masaryčka, batıda, Havlíčkova Bulvarı üzerindeki otoparkın yerine, şehrin demiryolu, tramvay ve otobüs ağları arasında kavşakların bulunduğu yeni bir kamusal meydan inşa ederek, banliyö demiryolu yolcularının yanı sıra şu anda Prag’ın uluslararası havalimanına inşa edilmekte olan hızlı tren bağlantısını kullananlar için şehre hoş bir giriş kapısı tanımlıyor.

Şehir merkezindeki Staroměstské Meydanı’nın bir kilometre doğusunda yer alan Masaryčka’nın tasarımı, ‘100 kuleli altın şehir‘ olarak bilinen Prag’ın Eski Kent bölgesinin mimarisi ve şehirciliğiyle bir diyalog kuruyor.

Masaryčka’nın cephesindeki dış kanatlar yaz aylarında güneş gölgelemesine katkıda bulunuyor ve projenin yatay kompozisyonunu Eski Kent’in kulelerine bakan batı cephesinin dikeyliğine dönüştürüyor.

LEED Platin Sertifikası’nı hedefleyen Masaryčka, tüm çalışma alanlarında ve ortak alanlarda optimum doğal ışık sağlayan çift yalıtımlı bir cepheye sahip.

Bir teraslar dizisi iki binayı birbirinden ayırırken, doğu cephesindeki benzer teraslar her ofis katının cömert açık alanlara doğrudan erişimini sağlıyor. Ortak çatı bahçeleri şehrin panoramik manzarasını sunmakta.

Hibrit havalandırma, atık ısı geri kazanım sistemlerine sahip yüksek verimli bir tesis tarafından desteklenirken binanın akıllı yönetim sistemleri enerji tüketimini azaltmak için çevresel kontrolleri sürekli olarak izliyor.

Masaryčka’nın yağmur suyu toplama sistemiyle sulanan yerel bitki, çalı ve ağaç türlerinin kullanıldığı bitkilendirme, Na Florenci’nin ağaçlarla kaplı bir caddeye dönüştürülmesi de dahil olmak üzere, serinletici yaz gölgesi ve doğal hava temizleme sağlayacak.

Düşük akışlı sistemler ve gri su geri dönüşümü merkezin su tüketimini daha da azaltacak.

Masaryčka’nın inşaat ve satın alma sürecinde, RIBA 2030 Climate Challenge tarafından belirlenen 2025 somutlaştırılmış ve operasyonel karbon hedeflerini karşılamak için yerel tedarikçilere ve yüksek geri dönüştürülmüş içeriğe sahip malzemelere öncelik verilmiş.

2026’da tamamlanması planlanan Çek Demiryolları’nın Masaryčka’nın bitişiğindeki Masaryk Tren İstasyonu’nun yenilenmesi, mevcut tarihi terminal binasını koruyor ve kısmen rayların üzerinde, ayrı platformlara erişim ve Prag’ın metro hattına doğrudan transfer sağlayan yeni bir kamusal meydanın inşasını içeriyor.

İstasyonu şehir için tamamen erişilebilir, çok yönlü bir ulaşım merkezine dönüştüren modernizasyon programı, mevcut ray sayısını yediden dokuza çıkarıyor ve tüm platformları, havai hat ekipmanını ve güç kaynağını yeniden yapılandırıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın