Prag’ı Kucaklayan Yaya Köprüsü: Štvanice Footbridge

Blank Architekti ve Bridge Structures, Prag şehrinin panoramasını kucaklayan bir yaya köprüsü tasarladı.

Yaya köprüsünün mekansal eğrisi, yaya ve bisikletli sirkülasyonlarına dayalı olarak inşa edilmiş. Köprü, Prag’ın panoramasına, Holešovice ve Karlín kıyılarına olan bağlantıya ve Štvanice adası bağlantısına alçakgönüllü bir şekilde yanıt veriyor.

Köprü, iki dolgu ayağı, Štvanice adasının kenarlarındaki iki iskele ve Vltava Nehri’nin ulaşıma elverişli olmayan kolundaki iki iskele ile destekleniyor. Ada kenarının eğrisini kopyalayan bir rampa adaya doğru serbestçe alçalıyor.

Holešovice tarafındaki yaya köprüsünün uç açıklığı, set üzerinde kaldırım seviyesine alçalıyor. Açıklık, su taşkını seviyesine dikey kaldırma sağlayacak hidrolik piston mekanizmasının bulunduğu destek noktasında dikey olarak hareket edebilecek şekilde tasarlanmış.

Köprü, parlak beyaz mermere benzer bir yüzeye sahip, yüksek kaliteli, ultra yüksek performanslı fiber takviyeli betondan (UHPFRC) yapılmış. Köprünün ana destek yapısı, uzunlamasına öngerilmeli ve H kesitli betonarme kirişten oluşuyor. Bunlar, enine kirişler tarafından desteklenen bir ara güverte plakasına sahip 2 adet yan korkuluk kirişi. Köprü, üretim ve montaj açısından 57 adet prefabrik parçadan oluşuyor.

Yapının diğer bir detayı, heykeltıraş Aleš Hvízdal tarafından uçlarında figürlü hayvan motifleri bulunan, küpeşteye entegre edilmiş süslü bronz kulplar. Aynı zamanda Štvanice adasında, köprünün girişinde heykeltıraş Jan Hendrych’in The River adlı figürlü bir heykeli bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın