Prag’da Yeniden Yapılandırılmış Bir Konut: Cherry Tree House

Prag merkezli SOA Architekti tarafından tasarlanan, adını bahçesindeki kiraz ağacından alan Cherry Tree House, konforlu şehir hayatına elverişli bir konutun kullanıcı ailenin güncel ihtiyaçlarına uygun şekilde yeniden yapılandırma projesi.

Fotoğraflar: Alex Shoots Buildings www.alexshootsbuildings.com

Tasarım ofisinin paylaştığı bilgilere göre Prag’ın dış çeperinde konumlanan konutun eski kurgusu ön avlu ve arka bahçenin arasındaki kot farkı yapının iletişim dinamiklerini zayıflatıyordu. Düşey dolaşım hattı ise yapının arka bahçesine doğru yerleştirildiği için yapının cadde zemin kotu mekânsal anlamda yetersiz kalıyordu. Alçak tavan yüksekliği ve içinde farklı daireler barındıracak şekilde planlanmış mekânsal kurgusuyla yapı, yeni kullanıcı aile için elverişli değildi.

Ailenin ihtiyaçları doğrultusunda oluşturulmuş yeniden yapılandırma senaryosuna göre evin bölünmüş ögelerinin bir araya gelmesi gerekiyordu. Bu sebeple düşey dolaşım hattı iç mekân kurgusunun merkezi haline geliyor.

Cadde üzerinden erişilen zemin katın servis işlevi değişmeden tavan yüksekliği yerleşim ve açıklık parametreleriyle mekânın gün boyu sağlıklı bir biçimde ışık alması sağlanıyor. Yapının eğimli yer yüzeyiyle bir araya geldiği zemin kotunda bahçeye açılan düzayak bir veranda, alt kotunda ise aile için bir fitness salonu bulunuyor.

Birinci katta yaşam alanı ve diğer mekânlar merdiven etrafında şekilleniyor. Görsel bağlantılar ve yapının bahçeye bakışı tasarımın belirleyici unsurları. Büyük bir sürgülü kapı yaşam alanını bahçeye bağlıyor.

Yapının değişen açıklık ve yükseklik boyutları birinci katın arka bahçenin kotuyla doğrudan iletişim kurmasını sağlıyor. En üst katta merdivene bağlı bir koridorla uzanan yatak odaları bulunuyor.

Yapının formunda Mansard çatıların mimarisinden esinlenilmiş. Fiber çimento levhalarla kaplanmış cephe çatıya doğru bir eğimle uzanıyor. Yapının arka bahçesinde ise verandanın üstünü istendiğinde örten hareketli bir güneş kırıcı bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın