Prag, Zeytinburnu’nu örnek aldı!

Çek Cumhuriyeti'nin ünlü turitik şehri Prag, kentsel dönüşümde Zeytinburnu'nu örnek aldı. Prag Belediyesi'nden ziyarete gelen heyet, Zeytinburnu ile kentsel dönüşüm işbirliği yapacak.

Dünyanın en güzel şehirlerinden biri olarak bilinen ve UNESCO’nun da kültür mirası listesinde yer alan Prag, kentsel dönüşüm için İstanbul ‘un Zeytinburnu bölgesini örnek aldı. Zeytinburnu Sümer Mahallesi’nde Türkiye ‘nin kentsel dönüşümüne ilk model olma hedefiyle başlatılan projeyi araştıran ve ilgilerine çeken Çek Cumhuriyeti’nin Prag 8. Bölge Belediyesi’nden bir heyet önceki akşam Zeytinburnu Belediyesi’ne bir ziyaret gerçekleştirdi. Çek Cumhuriyeti Senato milletvekilleri Zdenek Bohac, Pet Bratsky ve 8. Bölge Belediye Başkan Yardımcısı Martin Robicek’ten oluşan heyet, Zeytinburnu’nda devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ‘dan bilgi aldı. Zeytinburnu Belediyesi Basın Danışmanı İsmail Uluhan’dan alınan bilgiye göre, ziyaret sırasında iki belediye arasında kentsel yenileme ve dönüşüm alanlarında işbirliği kararı çıktı.

Üç ay içinde protokol

Prag’ın bir bölümünde kentsel dönüşüm çalışması başlatılacağını ve bunun için Zeytinburnu modelini görmek için geldiklerini belirten milletvekili Zdenek Bohac, “Başarılı bir projeye imza attınız. Sizin birikim ve tecrübelerinizden yararlanmak istiyoruz” dedi. Bu ziyaretin üzerine bu kez de üç ay içinde Zeytinburnu Belediyesi’nden bir heyetin Prag’a gideceği ve ‘kardeş belediye protokolü’ imzalanması bekleniyor. Ziyaret sırasında heyete kendi projelerini anlatan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın da, Türkiye’de ilk deprem referanslı kentsel dönüşüm çalışmasının Zeytinburnu Sümer Mahallesi’nde başladığını ve projenin sonuna gelindiğini söyledi. Aydın “Biz kentsel dönüşümde yerinde çözüm modelini benimsedik ve bunu hayata geçirdik. Hak sahiplerini bölge dışına çıkarmadık. 100 metrekare dairesi olan vatandaşımıza 75 metrekare daire 25 metrekare otopark alanı veriyoruz. Şu anda 100 metrekarelik dairesi 100 bin lira eden vatandaşa, yeni projede ücret almadan 75 metrekarelik daire veriyoruz ve bu dairenin değeri 250 ile 300 bin lira” dedi.

Zeytinburnu’na Prag evleri

Milletvekili Pet Bratsky de Zeytinburnu ile kısa süre içinde bir işbirliği ve kardeş şehir protokolü imzalamak istediklerini ifade ederek, “Bizim sizden, sizinden bizden öğreneceğimiz çok şey var. Bu işbirliği bilgilerin sahaya yansıtılmasını hızlandıracak. Belirleyeceğiniz bir alanda Prag mimarisi ile yeni bir bölge oluşturabiliriz ve biz bu konuda gerekli desteği sağlarız” diye konuştu. Belediyenin bu öneriye çok sıcak baktığını ifade eden Basın Danışmanı İsmail Uluhan, “Zeytinburnu’nda bir sokakta Prag mimarisiyle evler yapılacak. Belki o sokağın adı da ‘Prag Sokağı’ olarak değiştirilebilir. Önümüzdeki yıl netleşecek proje” dedi.

662 konut tamamlandı

Sümer Mahallesi’nde başlayan kentsel dönüşüm projesinin ilk etabı tamamlanmak üzere. Toplam 1200 konuttan oluşan ilk etapta 662 konutun tamamlandığını ve bir kısımda hak sapilerinin yeni evlerine taşındığını belirten İsmail Uluhan, proje başlarken de büyük çoğunluğun onay verdiğini, çünkü hak sahiplerinin inşaat boyunca Zeytinburnu’nda kalmaya devam ettiklerini ve bunun da farklı bir model olduğunu kaydetti. İlk etaptaki tüm konutların tamamlanmasının ardından projenin ikinci etabı başlayacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın