“Potansiyel Mimarlık İşliği – Bir Tasarım Stüdyosunun Onyılı” Kitabı Çıktı

Potansiyel Mimarlık İşliği ya da POMİ, 2002'den beri Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mimarlık bölümünde Levent Şentürk tarafından sürdürülmekte olan bir mimari proje ya da stüdyo dersi.

POMİ’nin on yıllık üretimi bu kitapla ilk kez kapsamlı biçimde okurun önüne geliyor. Kitapta stüdyo öğrencilerinin 2002’den başlayarak yaptığı mimari üretimler, zengin görsel materyalle sunuluyor. Kitabın metinlerini Osman Şişman ve Başak Güçyeter İngilizce’ye çevirdi.

POMİ, adını Oulipo’dan esinleniyor. Oulipo’nun edebiyattaki deneysel üretimlerinin mimarlık alanında araştırılması fikrinden yola çıkılmış. POMİ, Levent Şentürk’ün sekizinci kitabı. Yazarın kitapları 1998’den başlayarak YKY, Sel ve 6.45 yayınlarınca tarafından yayımlanmış.

POMİ’nin konuları kitapta tarihlerine göre yer alıyor. Artık ayakta olmadıkları için belgesel nitelik kazanmış olan “İzmit’te Bir Koloni: Balıkçı Barınakları”, ilk bölümü oluşturuyor. “Kullan-at Mimarlık”ta Gülşah Güleç, atölyenin çöp plastik pet şişelerle yaptığı yapı fragmanı örneklerini değerlendiriyor. “Modulor”, POMİ’nin Bilsar’daki ilk sergisiyle sonuçlanan ve Le Corbusier’nin Modulor ölçeğini Marsilya’daki Unité de Habitation yapısının 1/50 maketi üzerinden eleştiren bir bölüm. “Kaçan Duvar”, stüdyonun üç bin tuğla kullanarak yaptığı zahmetli dış mekân stop-motion filminin sürecini ve konvansiyonel mimarlığın eleştirisini içeriyor. “Nezih Bir Mimarlığa Doğru” bölümü, grubun Eskişehir’deki kiç mimarlıktan yola çıkarak hazırladığı, alaycı bir kent ilüstrasyonları kataloğu. “Bir Kentin Belirmesi”, Manuel DeLanda’dan yola çıkan ve grubun otuz bin adet 5 cm’lik ahşap küp kullanarak gerçekleştirdiği bir başka kolektif stop-motion filmin sürecini ele alıyor. “İstanbul Taşkışla”, grubun 2009’da İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde gerçekleşen ilk toplu sergisini Şerife Beydoğan’ın yorumuyla ele alıyor. “Pomi Atölyesini Arıyor”, grubun 1/25 ölçekli ahşap maketler üzerinden mimarlık eğitimini sorguladığı bir bölüm. “Korsan Eylem”, grubun ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nde 2011’de yaptığı kapsamlı rizom enstalasyonları sergisinin anlatımı. “Bir Su Mimarlığına Doğru Ön Düşünceler”, Eskişehir’deki hamam mimarisini ve su-mimarlık ilişkisini sorunlaştıran bir bölüm. “Antalya Dokuma Fabrikasında: İpin Belleği”nde, POMİ grubunun Antalya Mimarlık Bienali katılımcısı olarak ürettiği on yedi ip enstalasyonu ve işin süreci ele alınıyor. Kitap, “Deneysellik Üzerine Bir Manifesto?” başlıklı epilogla kapanıyor.

POMİ kitabı, bir tasarım stüdyosunun on yıllık serüvenini iki dilde anlatıyor. Koray Danışan’ın cüretli grafik tasarımıyla okuyucuya sunulan kitap, yüzden fazla mimarlık öğrencisinin yıllara yayılan emeğini gözler önüne seren bir çalışma olarak, mimarlık eğitiminde eleştirelliğin ve deneyselliğin sınırlarını genişletme iddiası taşıyor.

Potansiyel Mimarlık İşliği – Bir Tasarım Stüdyosunun Onyılı (2002-2012) Studio for Potential Architecture – A Decade of a Design Studio

Codex Mimarlık Kitaplığı Atölye Dizisi 1, ESOGÜ Mimarlık Bölümü Yayını, 2012

Kapak tasarımı: Koray Danışan
İngilizce çeviriler: Osman Şişman, Başak Güçyeter
360 sayfa, renkli, 190 x 245 mm,
Türkçe, İngilizce
ISBN 978-975-7936-91-6
Fiyatı: 19,50 TL
Sipariş için: leventsenturk@gmail.com

Etiketler

Bir yanıt yazın