Portreler Saklayan Akıcı Cephe

AntiStatics Architecture'a ait MaoHaus projesi, mimari içinde tarihsel bağlamın, malzemelerin taşıdığı potansiyellerin ve performatif niteliklerin ortaya çıkarıldığı, deneysel bir cephe çalışması.

Fotoğraflar: Xia Zhi

Mevcut yapının çevresel koşulları dikkate alınarak hazırlanan cephe, akan bir kumaş misali yapının bulunduğu sokağa dahil oluyor. Beton ile oluşturulan bu akıcılık, resmi ifadeler üzerinden maddeselliğin doğal algılarını sorguluyor.

Yüzeyde yer alan delikler gün boyunca iç mekan için ışığı filtrelerken, bu ayarlanmış açıklıklar gece vakti ise Başkan Mao’nun portrelerini ortaya çıkarıyor.

Dört ile yedi metre arasında değişen yüksekliği, iki metre genişliği ve sadece yedi santimetre kalınlığı ile birbirinden ayrı altı panel, herhangi bir destek gerektirmeden cephe boyunca uzanıyor. Akışkanlar dinamiği algoritmaları üzerinden sayısal olarak hesaplanan gözenekli yüzeydeki eğrilik, strüktür yükünün daha etkili bir şekilde taşınmasını sağlıyor.

Yüzey boyunca yer alan açıklıklar tasarımda, yapısal bütünlüğü korumak için ağırlığın azaltılmasında, imgelerin ve tarihsel bağlamın ifade edilebilmesinde ve bu dar sokak içinde kullanıcı ile strüktürün etkileşime girebilmesinde çeşitli roller oynuyor.

MaoHaus, tekil bir ifade içerisinde tasarımın çeşitli unsurlarını araştırmayı amaçlıyor. Beton cephe, geleneksel malzemelerden elde edilebileceklerin sınırlarını zorluyor. Çok yönlü bir tasarım arayışında olan MaoHaus malzeme özelliklerinin, özelleştirilmiş hesaplama araçlarının ve tarihsel referans, bağlam ve ifade sahibi bir neslin yarattığı bir sentez olarak var oluyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın