Portekiz’in Kırsalındaki Kulelere Çağdaş Bir Yorum

Portekizli stüdyo STILL urban design ve sanatçı Miguel Seabra tarafından tsarlanan "kule", hem uzak hem de yakın bağlamlarla diyalog halinde olan bir mimari enstalasyon.

Geniş üzüm bağlarına bakan yüksek bir tepede konumlanan kule, bölgenin atalardan kalma kullanımını, mimari bir tasarımla sembolik bir şekilde ifade ediyor. Bölgenin tarihi boyunca menhirler, haçlar veya kuleler kullanarak ufku vurgulama arzusuna karşılık, bu yapı eski arzunun çağdaş bir yorumu işlevini görüyor.

Ziyaretçiler, basit şekli, doğal formu ve kendine özgü düşeyliği ile çevresiyle uyum içinde olan kulenin içeriden canlı, ışık dolu, gökyüzüne açılan atmosferini deneyimleyebiliyor: Monção Dağları, vadiler ve üzüm bağı arasında çerçeveli bir manzara sunan, tepeye tırmanış…

Tasarım, prefabrik modüler beton halkalarla inşa edilmiş, boru şeklinde bir “kule”den oluşuyor. Yapısal ve ikonografik anlamda, stüdyo, bölgenin benzer şekilde silindirik olan ve manzaranın yüksek sıra dağları ve zirveleri boyunca yer alan tipik kale yapılarıyla muntazam bir bağlantı kuruyor.

Kule, sembolik anlamda dünyevi ve manevi unsurlar arasında bir bağlantı kurmayı amaçlıyor. Yapıdaki halkalar – başlangıç ve bitiş olmaksızın – genellikle ilahi ve sonsuzlukla ilişkilendiriliyor. Basit geometri, maddi ve manevi alemler arasındaki bağlantıyı yansıtan, cennetin yeryüzüyle olan ilişkisini simgeliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın