Portekiz’in Kırsalında Bir Konut

Portekiz'in kuzeyindeki Afife'de inşa edilen konut, dışarıda sade bir geometriye içeride zengin bir kesite sahip.

Fotoğraflar: José Campos

Yapının mimarı Guilherme Machado Vaz, Portekizin kuzeyindeki yapıyı tasarlarken, modernizmin erken döneminden etkilendi. Arazinin hemen yanındaki taş şapel, tasarımda belirleyici öğelerden biri oldu. Mimar özellikle kütlenin tasarımında, şapelin varlığına karşı mutlak bir boyun eğme halinde olmadan, dini yapının çevresiyle uyumunu bozmamaya dikkat etti.

Guilherme’nin beyaz ve kompakt kütlesi bölgedeki tipik mimari dili anımsatıyor. Yumuşak bir şekilde eğimlenen topoğrafyaya uyum sağlayan projedeki katlar, planda ikiye bölünerek kesitte seviyeleniyor. Merkezi bir merdiven dolaşımı kendinde toplayarak iç mekan boyunca organize ediyor ve en sonunda geniş peyzaja bakan çatı terasına açılıyor.

Yapının formu ve mekânsal karakteri kaynağını erken 20. yüzyıl modernizminden, kesitin zenginliğini ve iç mekanlardaki gruplanmayı cephedeki ifadeden üstün tutan Adolf Loos’dan alıyor.

Minimalist cephe bir kabuk gibi çalışarak, tekil pencerelerle, iç ve dış arasında küçük bağlantı anlarına izin veriyor. Pencerelerin kepenkleri kapandığında yapının cephesi “ters-cepheye” (anti-facade) dönüşüyor ve iç mekanın algılanma ihtimali yok ediliyor. Yapı, içi dolu bir hacmi ima eder hale geliyor. Kepenkler açıldığında, bölgenin yerel mimarisinden alınan malzemelerin kullanıldığı iç mekan görünür oluyor.

Şapele bakan pencereler, yaldızlı oymalarıyla, Orta Çağ triptik resimlerinin bir çeşit soyutlamasını sunuyor. Giriş katın zemini, birleşme detayları pirinçten terrazzo ile kaplanıyor; diğer katlarda ise ahşap döşeme kullanılıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın