Portekiz’deki Tarihi Teatro Jordão Yenilendi

Pitagoras Group, Portekiz Guimarães'teki tarihi öneme sahip Teatro Jordão'yu yeniledi.

30’larda inşa edilen, tipik bir sinema yapısı olan Teatro Jordão, ilk yapıldığı dönemde var olan gezici kumpanyaların oyun oynamalarına olanak sağlayan, modernitenin öğelerinden birini kentsel bağlamda çok farklı bir biçimde tanıtan ve ülke genelinde çok çeşitli örnekleri bulunan bir program olarak tanımlanıyor.

Zaman içinde sinemanın devre dışı bırakılması ve hemen girişindeki restoranın kapatılmasıyla işlevini yitiren ve bozulan modernite imgesi, bugün Avenida D. Afonso Henriques’e bakan cephelerde tüm bağlamın nesnel hafızasını oluşturuyor. Granit ve opak bir yapı olan bu kentsel hafızanın, projenin üçüncü referansı olarak kalması, yeni müdahaleyi oluşturan tüm unsurları biçimsel ve hacimsel olarak özerk kılması gerektiği düşünülmüş.

Ayrıca dönüşüm programı, Guimarães’de inşa edilmiş Art Deco estetiğinin en iyi örneklerinden biri olan ve aynı dönemden kalma Auto Garagem Avenida binasının ana cephesinin yenilenmesini de içeriyor.

Teatro Jordão’nun yeniden dönüştürülmesinden kaynaklanan, benzer ancak bağımsız faaliyetlere sahip birkaç özerk birim (Sahne Sanatları Okulu, Görsel Sanatlar Okulu, Müzik Okulu ve Oditoryum) tarafından bölünerek oluşturulmuş yeni program, yeni proje için belirleyici olmuş. Özerk ve bağımsız oditoryum, müzik okulu, sahne sanatları okulu ve görsel sanatlar okulunu işlevsel olarak tamamlayarak, harici ve çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapabilen bağımsız işleyişi sağlıyor. Dans-müzik performansları ve kongreler için tasarlanmış oditoryum, çok işlevli oluşu ile yeniden yapılandırılmaya ve önerilen çeşitli etkinliklere uyarlanmaya izin veriyor.

Projenin nihai hedefi, bir mirasın korunması olarak belirlenmiş ve onu, Teatro Jordão ve Auto Garagem Avenida binalarının fiziksel ve mimari gerçekliğinin bütünsel olarak korunması mantığına değil, yenileme ve dönüştürme kapsamına yerleştirmeyi amaçlıyor. Bu duruma ek olarak proje, Couros Bölgesi için benimsenen programla kesin ve kavramsal olarak bağlantılı bir programı binaya tahsis ederek dönüşümünü kaçınılmaz olarak görüyor. Rehabilitasyon ve dönüşüm kapsamında, ilk durumda onarmak ve yenilemekten, ikinci durumda dönüştürmekten bahsediliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın