Portekiz’deki Eski Bir Tren Garında Megalit Müzesi

Portekiz’de yıllardır kullanılmayan metruk haldeki tren istasyonu beraberindeki depo binasıyla birlikte yenilenerek bölgede çıkan megalitlerin ve tarih öncesi döneme ait anıtların sergilendiği bir müzeye dönüştürüldü.

Dünyanın en doymuş yoğunlukta megalitik kalıntılarının bulunduğu Portekiz’deki, Alentejo bölgesine bağlı Mora kasabası, barındırdığı arkeolojik kalıntılar ile tanınıyor. Mora’da yer alan, 1908’de inşa edilen ve 30 yıl önce kapatılan demiryolu istasyonu, Lizbon merkezli CVDB Arquitectos tarafından aslına sadık kalınarak yenilendi.

Mevcut arazi genişletilerek hâlihazırdaki iki yapıya biri kafe diğeri sergi alanı olmak üzere iki kütle ilave edilmiş. Yapıya sonradan ustaca eklenen bu iki kütle, mekân belleğini korumak, binanın özgün mimarisine saygılı olabilmek için ilk bakışta göze çarpmayacak şekilde tasarlanmış.

Modern dokunuşlarla günümüze de göz kırpan yenileme projesinde beyaz, lake-alüminyum paneller ile yapının çevresi kuşatılmış.

Megalitik ikonografinin yorumu olan geometrilerle tasarlanmış metal levhalar dört ayrı hacim arasında bağlantı kurarak delikli bir yürüyüş yolu oluşturmuş.

Başarılı bir renovasyon projesinde malzeme seçiminin büyük rolü olduğunu vurgulayan mimarlık ofisi, mümkün olduğunca özgün malzeme ve geleneksel inşaat teknikleri kullanmaya özen göstermiş. 

Çatıyı orijinal tasarımına göre yeniden inşa edip; ahşabı, mobilyalardan sergi alanının tasarımına kadar birçok yerde kullanmışlar. 

Mora İnteraktif Megalit Müzesi (The Interactive Megalithic Museum of Mora), yerel ve ulusal referans olmayı ve de kasabanın kültürel yenilenmesinin önemli bir unsuru olmayı hedefliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın