Portekiz’de Beton Hacimle Büyüyen Çiftlik Evi: Casa NaMora

Portekiz’de Beton Hacimle Büyüyen Çiftlik Evi: Casa NaMora

Portekizli mimarlar Filipe Pina ve David Bilo, Portekiz, Guarda'daki Casa NaMora isimli çiftlik evini genişleterek iki üçgen beton hacim eklediler.

Fotoğraflar: Ivo Tavares

Serra da Estrela sıradağlarının eteğinde Mora olarak bilinen bir bölgede yer alan proje, 20. yüzyılın ortalarından beri kullanımda olan orijinal bir evin yenilenmesi.

Casa NaMora’nın uzantısı olarak tasarlanan beton hacimde üç yatak odası ve geniş bir oturma, yemek ve mutfak alanı bulunuyor. Yapılan eklemeler, mevcut çiftlik binasında yer açarak, depolamanın yanı sıra çevredeki çiftliğin işletilmesi için teknik ve sıhhi tesisler için kullanılmasına izin veriyor.

Süreklilik duygusu yaratmak için mevcut çiftlik evinin formunu yansıtan ek yapının dış kısmında pürüzlü yüzeyli beton kullanılmış.

İnce bir beton teras, Casa NaMora’nın önünde yeni ve eski binaları birbirine bağlarken, arkada, yaşam alanından erişilen bir veranda ve bahçe var.

“NaMora, ‘Mora’da’ anlamına, ancak aynı zamanda ‘flört’ veya ‘randevu’ anlamına geliyor. Böylece Mora adlı bir yerde, evin yeni bölümünü oluşturan beton hacimler, çevreyle tam bir uyum içinde, mevcut granit gövdeyle resmen ‘flört ediyor.”
Filipe Pina ve David Bilo

İç mekanda bulunan brüt beton tavanlar, beyaz boyalı duvarlar, açık renkli ahşap mobilyalar ve beyaz perdeler, sade bir estetik yaratıyor.

Casa NaMora’nın banyoları mavi fayanslar ve siyah taşlarla döşenmiş. Banyolar beton hacimden kesilmiş ve bitkilerle tamamlanmış küçük avlulara bakan pencerelere sahip.

Etiketler

Bir yanıt yazın