Polonezköy’ün İmara Açılması Ekolojik Dengeleri Bozacak

Çevre Mühendisleri Odası, İstanbul Polonezköy’ü yapılaşmaya açan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanarak askıya çıkarılan planı eleştirerek İstanbul’un ekolojik dengesinin bozulduğunu belirtti.

İstanbul, Polonezköy’de Tabiat Parkı’nı yapılaşmaya açacak imar planı kararı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak askıya alındı. Askıya alınan plan kapsamında Polonezköy Tabiat Parkı sınırı içinde kalan köy alanına, “seyrek yoğunluklu konut, düşük yoğunluklu konut ve turizm konaklama alanı” özellikleri getiriliyor. 26 Aralık’ta askıya çıkan imar planına 24 Ocak’a kadar itiraz edilmediği takdirde planlama alanı kapsamında yapılaşma şartlarını aşmamak koşulu ile günübirlik turizm tesis alanları, lokanta gibi tesisler yapılabilecek.

TİCARET ALANINA DÖNÜŞECEK

Planın yürürlüğe girmesi durumunda 1994’te “Tabiat Parkı” statüsüyle korumaya alınan Polonezköy imara açılmış olacak. Tabiat Parkı’nı yapılaşmaya açan planda konut için emsal 0.15, yükseklik 6.50 metre yani 2 kat olarak belirlenirken, turizm konaklama tesisi yapılması halinde emsal 0.20’ye çıkacak ama yükseklik aynı kalacak. Ticaret alanında perakende ticaret birimleri, ofis, kafetarya, banka, finans kurumları yapılabilecek.

‘KUZEY ORMANLARI GİBİ…’

Çevre Mühendisleri Odası’ndan Menekşe Kızıldere imar planının çevreye vereceği etkilerle buralarda oluşacak tahribatların da tıpkı tüm kuzey ormanlarında olduğu gibi ekolojik koridorları, var olan ekolojik dengeyi değiştireceğine dikkat çekti. Özellikle son yıllarda yapılan orman alanlarına ilişkin tahribatların diğer örneklerinde de olduğu gibi şehrin hava kalitesine kötü etki ettiğini dile getirdi.

‘İTİRAZ EDECEĞİZ’

Kızıldere ayrıca önümüzdeki günlerde Şehir Plancıları Odası ve Çevre Mühendisleri Odası olarak ortak bir kararla imar planına ilişkin itirazda bulunabileceklerini açıkladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın