Polat Tower’daki Yangın Neden Çıktı?

Şişli'de geçtiğimiz ay meydana gelen Polat Tower yangınının İtfaiye raporu tamamlandı. Yapılan teknik incelemelere göre yangının elektrik kontağından çıktığı belirlendi.

Hatırlanacağı gibi 7 Temmuz’da çıkan yangın saat 10.40 da alınan ihbarla 3 dakika müdahale edilmiş yaklaşık 45 dakikada kontrol atına alınarak söndürülmüştü. Olaydan sonra yapılan araştırma sonucu yangın raporu hazırlardı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın hazırladığı yangın raporu ise aşağıdaki gibidir: 

Müdahaleden Önce Yangının Durumu: İhbarın alınmasını müteakiben 3 dakika gibi kısa süre içerisinde Olay yerine varıldı. Çok katlı Polat Tower Residence binasının ön kısım dış cephesinin yoğun dumanla birlikte alevli surette yandığı görüldü. Bina dâhili ile teras çatı bölümüne sirayetin olduğu görülmesi üzerine hariçten serilen kollar ve merdiven araçları ile ön kısım dış cepheye, dâhilinden teras çatısına çıkılarak da buradan yapılan müdahale ile yangının bina dâhili ve çevresine sirayeti önlenmiş ve yürütülen müdahale organizasyonu neticesi kısa sürede kontrol altına alınmıştır.

Yanan Şeyin Son Durumu: Polat Tower Residence’ın Doğu cephesindeki daireler ağırlıklı olmak üzere Kuzey ve Güney cephesinde bulunan bazı daireler kısmen islenmek, ıslanmak, kapıları, pervazları, iç dekorasyonu, parkeleri elektrik, elektronik tesisatı, otomasyon ve yangın söndürme sistemleri, duvar boya ve kaplamaları kısmen deforme olmak suretiyle zarar görmüştür.

Bina dış cephesinde kompozit kaplamanın Doğu cephesi tamamen yanmak, Kuzey cephesi köşe kısmı yanmak, Doğu cephesi ve Kuzey cephesi camlı alüminyum cephe giydirme sistemi kısmen kırılmak,kavrulmak ve islenmek, bina giriş kanopinin tamamı yanmak, resepsiyon üstü alçıpan tavanın tamamı, resepsiyon duvarları ahşap kaplaması kısmen, resepsiyon girişi X-ray ve Hidden gate cihazları kısmen, , loby ve kanopi aydınlatması ve elektrik tesisatı tamamen islenmek ve ıslanmak suretiyle zarar görmüştür. Doğu cephesi chiller ve tesisat şaftı tamamı yanmak, genel mekânlar(ortak alanlar)islenmek ve kısmen ıslanmak suretiyle zarar görmüştür. Binaya ait Paratoner tesisatı kısmen yanmak suretiyle zarar görmüştür. Ön cephe aydınlatmaları, kamera sistemi, bina giriş döner kapı ve çarşı girişleri ve kayar kapılar ıslanmak kısmen kırılmak suretiyle zarar görmüştür.

Yangın esnasında binadan kopan parçalar Acıbadem Hastanesinin Polat Tower’a bakan cephesine kısmen zarar vermiştir. Residence dâhili ve elektrik tesisatı ile yangın güvenlik sistemleri kısmen islenmek ve ıslanmak suretiyle zarar görmüştür. Çatı parapet üstü alüminyumları yanmak suretiyle zarar görmüştür.3 adet ofis bölümü kısmen islenmek ve ıslanmak suretiyle zarar görmüştür.

Polat Tower Yaşam Merkezinde bulunan Akbank Fulya Şubesinin dış cephe kaplaması, reklâm tabelası ve tavanı kısmen yanmak, kliması tamamen yanmak ve bir kısım camları kırılmak, banka içerisi islenmek ve ıslanmak suretiyle zarar görmüştür.

Polat Tower Yaşam Merkezinde bulunan Türkiye İş Bankası Fulya Şubesinin dış cephe kaplaması, reklâm tabelası kısmen yanmak, camları kırılmak, banka içerisi islenmek ve ıslanmak suretiyle zarar görmüştür. Polat Tower Yaşam Merkezinde bulunan HSBC Bankası Fulya Şubesinin içi kısmen ıslanmak suretiyle zarar görmüştür.

Bina yanında Haydar Aliyev bilim merkezi otoparkında bulunan 34 TM plaka sayılı Honda marka jeep ön camı kırılmak, araç üzeri ve aracın diğer muhtelif yerleri yanmak, plastik aksamı erimek, boyası deforme olmak,34 SVB plaka sayılı Honda marka jeep; araç üzeri ve aracın diğer muhtelif yerleri yanmak, plastik aksamı erimek, boyası deforme olmak, 34 ZV plaka sayılı Audi A3 marka otomobil araç üzeri ve aracın diğer muhtelif yerleri yanmak, plastik aksamı erimek, boyası deforme olmak,34 YN plaka sayılı Ford Focus marka otomobil araç üzeri ve aracın diğer muhtelif yerleri yanmak, plastik aksamı erimek, boyası deforme olmak, 34 GV plaka sayılı Hyundai Getz marka otomobil arka camı kırılmak, araç üzeri ve aracın diğer muhtelif yerleri yanmak, plastik aksamı erimek, boyası deforme olmak, 34 DB plaka sayılı Wolkswagen Golf marka otomobil, araç üzeri ve aracın diğer muhtelif yerleri yanmak, plastik aksamı erimek, boyası deforme olmak,34 BM plaka sayılı Opel Astra marka otomobil, araç üzeri ve aracın diğer muhtelif yerleri yanmak, plastik aksamı erimek, boyası deforme olmak,34 ZD plaka sayılı Audi A4 marka otomobil, araç üzeri ve aracın diğer muhtelif yerleri yanmak, plastik aksamı erimek, boyası deforme olmak,10 AY plaka sayılı Skoda marka otomobil, araç üzeri ve aracın diğer muhtelif yerleri yanmak, plastik aksamı erimek, boyası deforme olmak,34 HM plaka sayılı Renault Clio marka otomobil, araç üzeri ve aracın diğer muhtelif yerleri yanmak, plastik aksamı erimek, boyası deforme olmak suretiyle zarar görmüştür.

Olayın Çıkış Sebebi: Polat Tower Residence binasında yangın olayının çıkış nedeninin tespitine yönelik olarak yapılan tahkikat ve araştırmalar neticesinde, yangın olayının öncelikle başlangıç ve ağırlık merkezi tespit edilmeye çalışılmıştır. Yangın anı, seyri ve sonrası enkaz arası yapılan incelemelere göre; Polat Tower binası loby giriş holü cephesinde dairelere hitap eden Chiller (soğutma-ısıtma) grupları olduğu ve ön cephe 1.kat seviyesi, loby giriş kısmı birleşim yerine yakın yüzeyde yangından mütevellit beton tahribatı olduğu gözlemlenmiştir. Bu alanda yapılan enkaz araştırmalarında elektrik ark emareleri bulunan bir ucu kat dâhilindeki pano odasına gittiği müşahede edilen kopmuş kablo uçları ve klima ünitelerinin bir kaçında yoğun hararet deformasyonu ve metal ergimeleri gözlemlenmiştir. Yine bu alanda bina beton yüzeyine tutturulmuş ve ağır tahribat emareleri görülen paratoner tesisatına ait kablolarında olduğu görülmüştür. Elde edilen bilgi ve bulgular ışığında, katların soğutma gruplarının bulunduğu tesisat şaftı olarak adlandırılabilen alan içerisinde 1. kata hitap eden klima ünitelerine veya buradan geçerek bina dış yüzeyinden diğer alanlara giden elektrik tesisat kablolarının klima cihazlarına veya tesisatın diğer elemanlarına bağlantı noktalarında herhangi bir nedenden dolayı meydana gelen arıza sonucu oluşan şerarelerin kablo izolelerini ve plastik aksamlarını tutuşturması ile başladığı, bina dış cephe izolasyon malzemesi ile bina beton yüzeyi arasında hararet yükü oluşturduğu ön yüzey Doğu cephesinin kuzey köşesinden ısı izolasyon malzemesinin bütünlüğünün bozulduğu alanda mevcut alucobond kompozit cephe kaplama malzemenin iç yüzey alüminyum ile ara yüzeyindeki polistren kaplamayı da tutuşturması sonucunda dış alanda alevli yanmaya dönüştüğü ve hava sirkülasyonu etkisi ile dış cephe tüm yüzeyine kısa sürede yayıldığı kanaati hasıl olmuştur.”

Etiketler

Bir yanıt yazın